logo transparend vojvodina uzivo

Odgovorite na 15 pitanja i pretvorite kupovinu u terapiju

Postavite sebi prava pitanja i ne kupujte ono što možete nositi jednog dana „u boljem životu“ – već danas.

Stigla je nova modna sezona, a svaka žena želi u proleće da izgleda lepo. Ukoliko i vi planirate da osvežite garderobu, važno je da svoju kupovinu podignete na viši nivo i da je osvestite. Setite se samo koliko ste stvari kupili na brzinu, a sada samo zauzimaju mesto u ormanu. Predlažemo da to sada izbegnetei. Ako ste već dodali ova pitanja u svoje beleške, onda možete bezbedno da idete u kupovinu. Kada uđete u radnju ili tržni centar, izvadite beleške i postavljate sebi ova pitanja:

Zašto želim da kupim ovaj komad? 

Odgovori mogu biti „zato što je haljina lepa“ ili „zato što još nemam takvu suknju“, ali stvar je po pravilu mnogo dublja. Idite u kupovinu bez žurbe (i samo tada). Zapitajte se iskreno – zašto želim da kupim ovu stvar? Možda jakna liči na onu koju je imala vaša majka u mladosti. Slušajte svoja osećanja.

Koje emocije kod mene izaziva ova stvar?

Verovatno pozitivne – pošto želite da je kupite. Ponekad potencijalna kupovina ima sekundarno značenje: na primer, kupujete haljinu da vas motiviše da izgubite koji kilogram. Ili kupite još jednu tamnu stvar kako se ne biste izdvajali iz gomile. Ako pratite ove emocije, kupovina će biti produktivna i terapeutska. Odgovarajuća odeća može da može da postavi pravu energiju, pravo raspoloženje, poboljša figuru itd. Izaberite ono što možete nositi ne jednog dana „u boljem životu“ – već sada.

Da li je ovaj komad pravi za mene?

Kada se pozabavite unutrašnjim senzacijama, pređete na spoljašnje. Stvar treba da vam pristaje u svakom pogledu – kako se osećate u njoj, da li naglašava vaše prednosti, da li odgovara vašem tenu, da li je udobna i prijatna na dodir itd. A ako možete sami da procenite svoje utiske, udobnost i kvalitet materijala, onda da biste razumeli kako proizvod „pristaje“ i koliko vam odgovara, možda će vam trebati pomoć spolja. Možete pitati osobu sa kojom ste došli u kupovinu ili poslati fotografiju voljenoj osobi.

Sa kojim stvarima iz ormana mogu da kombinujem ovaj komad?

Pre kupovine uradite analizu šta vam nedostaje u garderobi. Važno kupiti i neke stvari koje se ne uklapaju u uobičajenu sliku i odnose se na dodatke.

Gde i koliko često mogu da ga nosim?

Kad ažurirate garderobu, važno je da ne zaboravite na svoj životni stil: gde najčešće idete, koji događaji su planirani u narednim mesecima, da li će sezona biti aktivna, koliko često putujete, za koje prilike vam je potrebno nova odeća. Vaš orman bi trebalo da odslikava vaš način života.

Da li je ovaj predmet u trendu ove sezone ili je bezvremen?

Da li se uopšte vredi fokusirati na modu? Naravno, važno je prepoznati tzv. duge i kratke trendove. Prvi su relevantni od tri do pet godina – to su, na primer, stvari u prirodnim nijansama, teksas, dok „kratki“ trendovi žive sezonu-dve. Potrebna vam je ravnoteža.

Da li je ovo boja za vas?

Nijansa kože, kose, očiju – sve utiče na percepciju određene odeće. Osnovna stilska pravila kažu da su prigušene boje pogodnije za leto, izuzev – roze, za proleće će dobro dođe pastelni karamel, pesak i zlato, plava, narandžasta, losos, žutai… Ne zaboravite na univerzalnu crnu, plavu i belu, ali i na trendovske nijanse sezone.

Da li se ova stavka uklapa u vaš stil?

U stvari, svi imamo neku vrstu slike „idealnog sebe“ – poboljšanu verziju kojoj težimo. Razmislite o tome kako biste želeli da vidite sebe spolja i kog stila biste voleli da se držite.

Kako se osećam u ovoj stvari? Da li se osećam kao ja u ovoj stvari?

I ovde se više ne radi o slici, već o pravim senzacijama. U stvari, uvek znamo koja stvar je „naša“, a koja nije. Ako se i vi osećate prijatno u nečemu, onda je to onaj neuhvatljivi šarm specifičan za vas.

Da li bih volela da sretem svog bivšeg u ovoj stvari?

Upravo u trenucima susreta sa nekim iz prošlosti želimo da izgledamo posebno dobro. Zaista je važno pronaći nešto što će vas motivisati da pažljivo kreirate svoj izgled svaki dan, a ne samo u posebnoj prilici.

Planirala sam ovu kupovinu, ali da li mi je zaista ovo potrebno?

Naravno da ti treba. Govorimo o svesnoj kupovini, to znači da učimo da budemo selektivniji.

Šta bi moja prijateljica rekla o ovoj stvari?

Uslov je da verujete toj prijateljici, majci, sestri i ste spremni da usvojite savet.

Koliko će mi trajati ovaj komad?

I ovde je važno uzeti u obzir nekoliko tačaka odjednom: prvo, naravno, obratite pažnju na kvalitet proizvoda, drugo, na njegovu praktičnost i, na kraju, na svestranost. Koliko puta možete da nosite ovaj predmet: možda ćete ga nositi svaki drugi dan ili jednom u nekoliko meseci. Koliko brzo ćete se umoriti od njega?

Da li ću moći pravilno da se brinem o ovom predmetu?

Glavna stvar je razlikovati ikone za ručno i mašinsko pranje, kao i preporučeni broj stepeni. Neka vaša garderoba sadrži 80% stvari koje se lako održavaju, a samo 20% onih koje zahtevaju posebnu pažnju.

Da li je ovo impulsivna ili namerna kupovina?

Pažljiva kupovina nije nužno planirana kupovina. Kada vidite kaput svojih snova i odmah ga zgrabite – to može biti veoma pametna kupovina. A impulsivna kupovina može da se desi ili zbog lošeg raspoloženja, ili zato što je kolega kupio istu stvar, ili zbog velikih popusta, ili zato što ste propustili sve gorenavedene tačke. Ako sumnjate da li vam je ovaj predmet zaista potreban, prođite kroz sva pitanja: neće vam trebati mnogo vremena, a biće vam lakše.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.