BEOGRAD – CNN je nedavno sastavio listu pedeset najboljih hlebova širom sveta, a srpska proja našla se među odabranima
Ovaj američki portal ističe da su tople kocke srpske proje, poznatog kukuruznog hleba, omiljen pratilac raskošnim mesnim čorbama u Srbiji. Proja se često sprema sveže za porodične gozbe i poslužuje toplo direktno iz rerne, obogaćena slanim dodacima poput kajmaka i čvaraka.
Na listi se nalaze različiti hlebovi iz različitih kultura širom sveta, a CNN je posebno pohvalio srpsku projicu. Ovo jelo, sa svojim autentičnim ukusom, predstavlja bogatstvo i tradiciju srpske kuhinje, a sada i međunarodno priznanje kao jedan od najboljih hlebova sveta.
Ipak, CNN je sastavio listu najboljih među najboljima:
- Bolani, Avganistan
- Lavaš, Jermenija
- Damper, Australija
- Luči, Bangladeš
- Pau di keižu, Brazil
- Montrealski đevreci, Kanada
- Maraketa, Čile
- Šaobin, Kina
- Pan kubano, Kuba
- Liba, Egipat
- Pupusas, El Salvador
- Indžera, Etiopija
- Baget, Francuska
- Kačapuri, Gruzija
- Proja, Srbija
- Pumpernikel, Nemačka
- Paibao, Hongkong
- Rugbred, Island
- Parata Indija
- Roti gambang, Indonezija
- Sangak, Iran
- Hleb sa sodom, Irska
- Hala, Izrael
- Ćabata, Italija
- Bami, Jamajka
- Kare pan, Japan
- Tabun, Jordan
- Roti kanai, Malezija
- Malteški hleb (Il-Ħobż tal-Malti), Malta
- Tortilje, Meksiko
- Kobz kesra, Maroko
- Prženi hleb, narod Navaho
- “Tigrov hleb”, Holandija
- Paraoa revena, Novi Zeland
- Lefse, Norveška
- Podplomik, Poljska
- Broa, Portugalija
- Korovaj, Rusija
- Pane karazau, Sardinija
- Gjeran pang (hleb od jaja), Južna Koreja
- Apam, Šri Lanka
- Kisra, Sudan i Južni Sudan
- Limpa hleb, Švedska
- Đevrek, Turska
- Krampet, Velika Britanija
- Biskviti, Velika Britanija
- Non, Uzbekistan
- Arepa, Venecuela
- Malavah, Jemen
Pročitajte još:
Ni gnjecavo, ni tvrdo zrno: Otkrivamo kako da napravite savršen pirinač bez imalo muke
Pirinač često bude ili prekuvan ili nedovoljno skuvan, ali primenom ovog trika postaje savršeno spreman. U svojoj novoj knjizi “Prženi pirinač: 50 načina kako oduševiti svetski najdražom žitaricom”, američka kuvarica i pisac kuvara, Danijel Sentoni, otkriva trikove za savršeno skuvan pirinač, rešavajući čest problem prekuvanog ili tvrdog pirinča. Danijel tvrdi da tradicionalna metoda kuvanja u razmeri 2:1 (voda:pirinač) često dovodi do prekuvanog pirinča. Upozorava i na pogrešna uputstva na pakovanjima pirinča koja preporučuju dodavanje previše vode, rezultirajući kašastim pirinčem. Prema njegovim preporukama, savršena razmera vode i pirinča je 1:1, uz mali dodatak zbog isparavanja vode. To sprečava slepljivanje pirinča nakon […]
Opširnije
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.