Od satkog slađe. Retro karamel torta sa orahom, fina, kremasta, neodoljiva

Jako je ukusna i jednostavno se sprema, dosta je velika pa može da posluži i za slavlja

Sastojci:

Za karamelizovane orahe:

200 g šećera

200 g oraha

Za biskvit:

7 jaja

100 grama običnog brašna

100 grama mlevenih oraha prstohvat soli

1 kašičica praška za pecivo

120 g šećera

Za kremu:

500 ml mleka

1 puding od vanile

20 g gustine

70 g šećera

1 burbon vanilin šećer

250 g putera sobne temperature karamelizovani orasi (mleveni ili u obliku „putera“)

Za karamel (ako ćete ga koristiti):

100 g šećera

30 ml vode

75 ml slatke pavlake za šlag sa mlečnom mašću

60 g putera sobne temperature

1 kašičica ekstrakta vanile ili arome ili ½ štapića vanile

Priprema

1. Prvo treba da napravimo karamelizovane orahe. Pripremite činiju srednje veličine koju morate premazati uljem ili puterom. Mora se podmazati tako da se orasi ne zalepe za ivice posude.

Stavite šećer u veliku šerpu ili šerpu od nerđajućeg čelika (ne koristite teflonske tiganje) i stavite na srednje jaku vatru da se rastopi, povremeno mešajući da se ravnomerno otopi. Kada se šećer otopi i počne da dobija zlatnu boju, dodajte orahe i sve dobro izmešajte drvenom kašikom da se otopljeni šećer ravnomerno rasporedi po orasima.

Nastavite da zagrevate i mešajte nekoliko minuta dok šećer ne postane braon i zamiriši na karamel. Pažljivo prebacite u podmazanu posudu i ostavite da se potpuno ohladi.

2. Za karamel (ako ćete ga koristiti) stavite šećer i vodu u šerpu srednje veličine, najbolje duboku. Kuvajte na srednje jakoj vatri i stalno mešajte dok se šećer ne rastvori i smesa ne počne da mehuri. Pojačajte vatru, dovedite do ključanja i ne mešajte.

Pustite da kuva dok ne dobije boju meda. Sklonite sa ringle i polako sipajte kremu za šlag. Smeša će postati prilično penasta. Zatim dodajte puter i vaniliju, vratite na vatru i ostavite da provri uz stalno mešanje. Kuvajte 1 minut, stalno mešajući. Uklonite sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Prebacite u teglu ili činiju i stavite u frižider da se zgusne.

3. Odvojiti žumanca i belanca za biskvit. U činiji pjenjačom pomešajte brašno, mlevene orahe i prašak za pecivo. Umutiti belanca sa solju u čvrst sneg. U posebnoj posudi pomešajte žumanca i šećer dok ne postanu penasti i blede boje.

Pažljivo lopaticom pomešajte smesu žumanca sa snegom od belanaca. Dodajte suve sastojke i dobro mešajte lopaticom dok se svi sastojci ne sjedine. Smesu podelite u 3 kalupa za torte od 20 cm, čije ste dno obložili papirom za pečenje.

4. Za kremu postoje dve opcije, samo je tekstura malo drugačija. Ohlađene karamelizovane orahe podeliti na pola. Prva opcija je da jednu polovinu oraha sitno sameljete, a drugu sitno iseckajte (tu polovinu ćemo posipati kolač) – tako radi moja mama.

Ono što volim da radim da dobijem glatkiju kremu je da prvu polovinu karamelizovanih oraha stavim u procesor za hranu i blendam dok se ne formira gusta, puterasta tekstura (neće biti potpuno glatka, jer ćete osetiti komadiće karamelizovanih šećer i to je ok), a drugu polovinu sitno iseckati (navodno, ako nemate višenamensku mašinu, isto možete da postignete i u mlinu za kafu – nisam probao, ali sam pročitao ).

Obe opcije su odlične, pa vama prepuštam kako ćete napraviti kremu. Zatim u šerpu sipajte mleko (ostavite oko 5 kašika) i ostavite da lagano provri na srednje jakoj vatri. U međuvremenu, u ostatak mleka (5 kašika) umešajte puding od vanile, šećer, vanilin šećer i gustin. Smesu sipajte u vrelo mleko i ostavite da provri, pa kuvajte nekoliko minuta na laganoj vatri dok se ne zgusne.

Ostavite da se potpuno ohladi. U posebnoj posudi miksajte puter dok ne dobijete kremastu i glatku teksturu i umešajte ga u ohlađen puding. Dodajte karamelizovane orahe (bilo mlevene ili u obliku „putera“) i dobro promešajte da se svi sastojci sjedine. Kremu podeliti na 3 dela.

5. Slaganje torte. Na pleh stavite prvi biskvit koji zatim premažite delom kreme, pa opet biskvit, pa krem, pa biskvit. Prelijte celu tortu ostatkom kreme.

Ako ste odlučili da koristite karamel (ako se previše zgusne, stavite ga u mikrotalasnu u razmacima od 5-10 sekundi dok ne postane tečan, ali ne sme da bude vruć, jer će istopiti kremu), namažite vrh tortu, pa kašikom lagano gurnite karamel preko ivice da kapne niz bočnu stranu torte, a po vrhu pospite seckanim karamelizovanim orasima.

Ako ste se odlučili bez karamele, pospite celu tortu, odozgo i sa strane seckanim karamelizovanim orasima.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.