Od početka godine na teritoriji južnobačkog oktuga čak 144 požara na otvorenom

NOVI SAD – Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, hitno je naložio i inicirao hitne sednice lokalnih štabova za vanredne situacije na kojima će članovi biti upoznati sa trenutnom situacijom vezanom za povećanje broja požara na otvorenom prostoru, opasnostima koje mogu nastati i na kojima će se predložiti i pokrenuti sprovođenje mera i aktivnosti za zaštitu života i imovine.

Za NS Uživo govorio je Miroslav Ostojić, zamenik komandanta brigade koji je istakao za naš portal da im je naloženo da apeluju na javnost i da obaveste građane da povedu računa o paljenju vatre na otvorenom, kao i da budu obazrivi kako ne bi došlo do požara ili do njegovog širenja na otvorenom, posebno u delovima naseljenih mesta gde se nalazi trska koja je vrlo zapaljiva.

– Zbog enormnog broja požara na otvorenom koji su se dogodili na teritoriji Republike Srbije, a bilo ih je čak 466, za razliku od prošle godine kada ih je evidentirano 60, upućen je apel za intenzivno uključivanje aktivnosti i mera koje su iz MUP-a naložili. To se odnosi na kontakte sa šumskim gazdinstvima, upravama, kao i svim udruženjima građana koji mogu učestvovati u sprovođenju mera ranog otkrivanja požara. Od nas su zahtevali da izradimo postere koje će lokalne samouprave da odštampaju kako bi apel došao do što većeg broja pojedinaca – rekao je Ostojić.

On je podsetio da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka i da je za to zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Takođe, loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume je zabranjeno, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara.

Za nepoštovanje ove odredbe zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

Foto: nsuzivo.rs/Arhiva

Svake godine “mučimo muku” sa požarima na otvorenom koji su prouzrokovani ljudskim nemarom

– Mi svake godine imamo problem sa požarima koji se uglavnom javljaju na istim mestima, u Futogu, kod Begečke jame, zatim u Petrovaradinu kod Tekije, kao i u prigradskom delu Rakovca i Beočina gde ima mnogo trske. Pamtimo požar od prošle nedelje u Rakovcu koji je bio ogromnih razmera i najveći od početka godine koji se zbog vetra širio ogromnom brzinom. Za njegovo saniranje potrošeno je mnogo vode, a angažovane su sve dobrovoljne jedinice na teritoriji Grada Novog Sada. Pretpostavljamo da su to namerne paljevine, s obzirom na to da je teško da se samostalno zapali nisko rastinje. Dodatni problem pravi vetar kog uvek ima u delovima Fruške gore kao i uz tok Dunava – objašnjava naš sagovornik.

On takođe dodaje da je u toku svoje dugogodišnje službe prošao kroz razne situacije i neumesno ponašanje pojedinaca.

-Imali su situaciju da se kriju u kukuruzima nakon što su namerno upalili vatru na otvorenom. Mi izađemo na teren i vidimo ih na kilometar, dva od nas da oni, nakon što smo mi ugasili vatru, iznova pale. To je zaista nedopustivo, mi stalno apelujemo na sve, međutim, neuspešno – objašnjava Miroslav.

Na teritoriji Južnobačkog okruga, od početka tekuće godine, evidentirano je 144 požara na otvorenom

-Od 332 intervencije od početka ove godine, požara je bilo čak 252, a na otvorenom prostoru 144 požara. Angažovano je 1.143 vatrogasaca sa 424 vozila, tu su nam pomagali dobrovoljni vatrogasci kojih je bilo 59 i 12 vozila – rekao je Ostojić i dodao da se pri takvim intervencijama potrošilo preko 9.000 kubika vode, što je jako velika količina, a za državu je to ogroman trošak i nanosi velike štete za useve.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.