Od nedelje prijava za jednokratnu pomoć za majke dece do 16 godina

BEOGRAD – Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da prijava za jednokratnu pomoć od 10.000 dinara počinje u nedelju i traje do 20. septembra, na adresi idp.trezor.gov.rs, nakon čega će novac biti i isplaćen.

Podnosilac prijave odnosno majka unosiće broj lične karte i svoj matični broj, kao i naziv banke u kojoj želi da joj bude uplaćen novac, naveo je Mali na svom instagram profilu.

Kako bi prijava bila što jednostavnija, majke neće morati da unose matične brojeve dece, da bi se smanjila mogućnost za grešku prilikom unosa podataka, objasnio je ministar.

Od prijavljivanja su izuzeti hranitelji deteta za koje se isplaćuje novčana pomoć i primaoci novčane socijalne pomoći, što znači da će njima novčana pomoć biti uplaćena automatski, bez podnošenja prijave.

Ova pomoć može se dobiti za svako dete koje je državljanin Republike Srbije, a koje je rođeno 21. novembra 2006. godine ili nakon tog datuma.

To znači da su obuhvaćena i deca koja sada imaju 16 godina, a koja prošle godine nisu ispunjavala uslove za pomoć mladima od 16 do 29 godina, jer su imala manje od 16 godina, naveo vej Mali.

Pravo na uplatu novčane pomoći u iznosu od 10.000 dinara ima majka deteta, a izuzetno otac, staratelj ili hranitelj pod uslovima propisanim odgovarajućim zakonskim rešenjem, koje je stupilo na snagu 1. avgusta.

“Ovo je još jedno ispunjeno obećanje koje smo dali i još jedan primer kako se ponaša jaka i snažna država, odgovorna država koja brine za svoje građane, za svoju decu, za porodice i kvalitet njihovog života. Deca su naša budućnost, naša nada, moramo što više da ulažemo u njih i smatramo da će ovo biti veoma važna pomoć za majke”, naglasio je ministar.

Poručio je da vlada nastavlja da podržava naše građane kroz rast plata, penzija, kao i kroz jednokratna davanja.

Podsetio je da je planiran rast plata u prosveti i za medicinske sestre i tehničare kroz dva nova povećanja, počev od 1. septembra, najpre za 5,5 odsto, a zatim od 1. januara za još najmanje 10 odsto.

Takođe, planiran je rast penzija kroz dva nova povećanja, počev od 1. oktobra za 5,5 odsto, a zatim od 1. januara za dodatnih 14,6 odsto.

Tu je i rast plata za sve ostale zaposlene u javnom sektoru od 1. januara za najmanje 10 odsto, dodao je Mali.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: