Od celih žitarica ili od integralnog brašna – koji hleb je zdraviji

Kupovina zdravih namirnica nikada nije bila teža. Izbora je previše, kao i raznih saveta, preporuka… Ako imate nejasnu nejasnu ideju koji hleb je zdraviji – od integralnog brašna ili celih žitarica- standardi su različiti, ali istraživanja kriju rešenje.

Naime, prema svetskim prehrambenim standardima, hleb od integralnog brašna se pravi od brašna koje sadrži sve delove originalnog zrna (endosperm, klice i mekinje) u originalnim razmerama. Pošto sadrži sve delove zrna, hleb od integralnog brašna je obično tamnije boje i nešto više braon od belog hleba, koji se pravi samo od endosperma.

A hleb od celog zrna?

Isti standardi za hranu definišu hleb od celog zrna kao nešto što sadrži ili netaknuto zrno (na primer, vidljiva zrna) ili je napravljeno od prerađenih žitarica (brašna) gde su svi delovi zrna prisutni u svojim originalnim razmerama.

Ovaj poslednji deo možda zvuči poznato. To je zato što je integralni pojam krovni pojam koji obuhvata i hleb napravljen od netaknutih žitarica i hleb napravljen od integralnog brašna. Drugim rečima, hleb od integralnog brašna je vrsta hleba od celog zrna, baš kao što je jabuka vrsta voća.

Iako na mnogim proizvodima postoje oznake kao što su „sa dodatkom zrna”, „zrnasto” ili „multigrain”standardi za hranu ne definišu ovo, tako da proizvođači mogu legalno da dodaju malu količinu netaknutih žitarica belom hlebu da bi proizvod samo izgledao zdravije. Ovo ne znači nužno da ovi proizvodi hleb od celog zrna, piše Science Alert.

Dakle, osim ako se proizvod posebno ne naziva hlebom od celog zrna, hlebom od integralnog brašna ili ako se ne naznači da „sadrži celo zrno”, verovatno će biti napravljen od rafinisanijih sastojaka.

A kada razmišljate o tome koji hleb da izaberete, hleb od integralnog brašna i celih zrna bogati su korisnim jedinjenjima, uključujući hranljive materije i vlakna, više od hleba napravljenog od dodatno rafinisanog brašna, kao što je beli hleb. Istraživanja su takođe pokazala da konzumiranje integralnih žitarica pomaže u smanjenju rizika od uobičajenih hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca.

Integralni hleb ima nešto više vlakana, proteina, niacina (vitamina B3), gvožđa, cinka, fosfora i magnezijuma nego hleb od integralnog brašna. Ali hleb od celog zrna sadrži manje ugljenih hidrata, tiamina (vitamin B1) i folata (vitamin B9).

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još: