Od 117 zemalja koliko je kraljica Elizabeta u životu obišla ove su joj omiljene

Od egzotičnijih destinacija do ruralne divljine gde odlazi kada joj je dosta svega.

Veći deo sveta zna da je ovo godina jubileja za britansku kraljicu Elzabetu II. Ali, manji deo planete zna da to nije jedini rekord koji je za života postavila.

Ne samo da je monarh koji je najduže vladao, već je i monarh koji je najviše putovao u istoriji. Njeno Veličanstvo je tokom svoje vladavine posetilo neverovatnih 117 različitih zemalja.

Na kraljevskoj listi destinacija ima svega, od egzotičnijih destinacija do ruralne divljine gde odlazi kada joj je dosta svega.

St Maves, Cornvall

Ovo lepo primorsko mesto oduvek je imalo posebno mesto u kraljičinom srcu jer je u  njemu provela mnogo lepih dana u detinjstvu. Ovo živopisno ribarsko selo bilo je omiljeno kod kraljice majke, koja bi tamo vodila Elizabetu i Margaret na redovne izlete uz more.

Južna Afrika

Koliko god zvučalo neobično, kao mlada, kraljica nije mnogo putovala, zapravo, do 20 godine nije napustila Britaniju. Ali u februaru 1947. – samo nekoliko meseci pre veridbe sa princom Filipom njen otac Džordž VI je objavio da porodica ide u Južnu Afriku. Princeza Elizabeta je bila centralna figura kraljevske turneje, pošto je napunila 21 godinu dok su bili tamo 21. aprila.

Foto: Pixabay

Malta

Malta je jedno od mesta izvan Engleske koje je kraljica doživljavala kao dom. Kako i ne bi kada je na ovom ostrvu u južnom mediteranu živela sa princom Filipom između 1949. i 1951. godine, kada je vojvoda od Edinburga tamo bio stacioniran kao oficir Kraljevske mornarice. Njihov dom je bila elegantna vila iz 18. veka sa 18 soba, štalama i ogromnom baštom. Dok je bila tamo, kraljica je mogla da živi relativno normalnim životom kao supruga mornaričkog oficira. Na sastanku šefova vlada Komonvelta na Malti 2015. godine, kraljica je rekla da je ovo ostrvo za nju uvek bilo posebno. „Sećam se tih srećnih dana sa princom Filipom“.

Foto: Pixabay

Brazil

Jedno od kraljičinih najegzotičnijih i najavanturističkijih putovanja dogodilo se u Brazilu, kao deo dvonedeljnog putovanja po Južnoj Americi 1968. Turneja je nju i princa Filipa vodila kroz gradove Resife, Salvador, Braziliju i Sao Paulo. Potom su se uputili u prestonicu Rio de Žaneiro, gde se kraljevski par vozio pored plaže Kopakabana u Rols Rojsu sa otvorenim krovom i prisustvovao fudbalskoj utakmici finala kupa. Ovde je imala čast da uruči pobednički trofej legendarnom fudbaleru Peleu.

Škotska visoravan

Ako postoji mesto na svetu gde kraljica dozvoljava sebi pravi odmor to je u Škotskoj visoravni. Tačnije, u zamku Balmoral koji je kraljevska rezidencija od 1852. godine. Kraljica je posećivala Balmoral svakog leta otkako je preuzela tron 1952. Balmoral je za nju oduvek bio utočište, kao i za pokojnog princa Filipa, mesto gde su mogli da dođu zajedno da uživaju u svojim omiljenim aktivnostima na otvorenom, kao što su jahanje i hodanje.

Foto: Pixabay

Ipak, od zapanjujućeg broja putovanja po svetu, kraljica je najviše puta posetila Kanadu, čak 27 puta.

Foto: Pixabay

Pa ako želite stopama Njenog Veličanstva, izaberite jednu od ovih destinacija.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: