logo transparend vojvodina uzivo

Od 1. novembra obavezne zimske gume

APATIN – Od 1. novembra za automobile počinje primena zimske opreme na četvorotočkašima, a u zimsku opremu spadaju četiri pneumatika kod kojih dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetra. Vlasnicima automobila je ostalo nepunih nedelju dana da obave ovaj važan zadatak, koji iziskuje i određene finansijske troškove.

Cene zimskih guma variraju od proizvođača, kvaliteta, ali i od marke automobile, pa se tako cene kreću i do vrtoglavih 12. 000dinara. Iskusniji vulkanizeri ne preporučuju kupovinu polovnih guma.

Gume koje se preporučuju su u svakom slučaju nove gume. Ako nemate finansija da kupite neke kvalitetnije gume, u smislu nekih vrhunskih od 10.000 do 12.000 dinara, bolje je kupiti one jeftinije od 4 .000 ili 5.000 dinara, ali nikako polovne ili protektirane, koje su se sad opet pojavile. Najbolje je kada kupujete gume da odete kod vašeg vulkanizera i on će vam dati najbolji savet. Postoje univerzalne gume, zimske gume, onaj ko manje vozi on će kupiti univerzalne, ali ako neko prelazi 15.000 ili 20.000 kilometara, on svakako mora imati poseban set zimskih, a poseban set letnjih guma“, objasnio je Željko Barać, vulkanizer iz Apatina.

Do 1. novembra za zamenu pneumatika traži se termin više.

„Imam dva seta, zimske i letnje,u dogovoru sa vulkanizerom zakažem termin i dođem na zamenu. Zimske gume u letnjem periodu čuvam na mestu koje je zaštićeno od temperature, a takodje i letnje u ovom periodu. Lepo je kad se neka dama razume u zamenu guma, i za par dana kreće period kada je obavezna upotreba zimskih guma i mislim da je korisno i bezbednija je vožnja svakako“, rekla je Sanja Šijan iz Apatina.

Osim guma, vozila moraju biti opremljena posebnom zimskom opremom ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.