Prinos hmelja od 2021. do 2050. mogao bi da bude manji za 12 do 35 odsto, i to u svim značajnim evropskim područjima.
Stručnjaci smatraju da se na evropskom kontinentu u narednim godinama može očekivati poskupljenje piva zbog pada prinosa hmelja. Napomenuli su da će suše direktno uticati na količinu i kvalitet hmelja. Reč je o sastojku koji pivu daje prepoznatljiv ukus i miris, piše portal „Poslovni”.
Istraživanjem, koje je objavljeno u naučnom časopisu „Nature Communications“, konstatuje se da se širom Evrope dogodio pad kvaliteta i kvantiteta tradicionalnog aromatičnog hmelja. Prinos hmelja od 2021. do 2050. mogao bi da bude manji za 12 do 35 odsto, i to u svim značajnim evropskim područjima Evrope u kojima se hmelj uzgaja.
Smanjenje proizvodnje hmelja najviše će se osetiti u Sloveniji, Portugaliji i Španiji. U pojedinim delovima Evrope proizvode se citrusne, cvetne i voćne arome koje su popularne u mnogim pivima u Velikoj Britaniji.
Autori istraživanja su zaključili da će poljoprivrednici morati da pronađu način kako da se prilagode, a da bi ograničili uticaj suše na useve.
– Vrlo je izvesno da će suše u južnoj i srednjoj Evropi biti još veće, zato će područje na kojem se uzgaja hmelj biti potrebno proširiti za 20 odsto u odnosu na trenutnu površinu kako bi se kompenzovali gubici – navedeno je u izveštaju.
Napomenuto je da je polovina zemljišta u Evropskoj uniji ovog leta bilo pogođeno sušom što je ozbiljno povećalo pritisak na proizvodnju hrane.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.