Obuka za plivanje somborskih osnovaca

plivanje

SOMBOR – Pored nastave fizičkog vaspitanja, Osnovne škole u Somboru, u svoj školski program za drugi razred uvrstile su i obaveznu obuku neplivača. Ova obuka vrši se više od 30 godina i za to vreme skoro 30.000 mališana naučili su da plivaju.

Svake godine oko 1000 dečaka i devojčica na velikom i malom bazenu uče da plivaju. Obuka traje 10 dana i nakon toga očekuje ih polaganje ,kojem prisustvuju i bodre ih roditelji i drugari. Nakon isplivanih 17 metara smatra se da su mališani položili, a oni ovom zadatku prilaze sa puno ozbiljnosti i odgovornosti.

“Nisam baš znao da plivam, a najviše mi se svidelo kada smo skakali u veliki bazen, pa nas je i trener gurao, to mi je bilo najbolje!”, ispričao nam je Andrija, učenik 2.razreda O.Š. ,,Dositej Obradović”.

“I meni se najviše svidelo kada nas je trener učio da skačemo na glavu i kad nas je gurao u vodu”, pohvalio se Vojin, takođe učenik 2.razreda.

Instruktori plivanja koriste se raznim metodama kako se deca ne bi plašila vode i kako bi što lakše ovladali ovom veštinom.

“Najbitnije je oslobađanje od straha,jer kada se dete ne plaši vode rešili smo trećinu našeg posla. Koristimo razne metode, od igrica, razgovora i bitno je da deca shvate da smo mi pored njih u vodi. Većina dece dolazi sa predznanjem i to su uglavnom deca iz grada, a deca sa sela češće dolaze sa manjim predznanjem, ali ih to ne sprečava da savladaju obuku i da polože plivanje”, rekla je Lea Vukelić, instuktorka plivanja na bazenu u Somboru.

Učenici koji ne nauče da plivaju tokom trajanja obuke imaju mogućnost da dolaze na bazen i sa instuktorom vežbaju ,dokle god ne ovladaju plivanjem.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: