Obrenovac dobija 100 kilometara kanalizacije

OBRENOVAC – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je danas u Obrenovcu da će na teritoriji te opštine biti izgrađeno 100 kilometara kanalizacione mreže i dve fabrike za preradu otpadnih voda.

– Trenutno gradimo na 16 lokacija i u prethodna dva meseca smo izgradili 60 kilometara kanalizacione mreže. Koliko smo u zaostatku kada je rec o komunalnoj infrastrukturi govori podatak da je samo osam odsto stanovništva ove zemlje pokriveno postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda. Mi to moramo da promenimo, da očistimo naše reke, da otpadne vode preradimo i u prirodu izbacimo čistu vodu, rekao je Momirović tokom obilaska gradilišta.

Naglasio je da su takvi projekti njegov lični prioritet i dodao kako su nam uzalud brze pruge i autoputevi ukoliko uništimo prirodu.

– U narednih pet godina izgradićemo 7.000 kilometara kanalizacione infrastrukture na teritoriji cele države i 250 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Sve će biti u skladu sa najnovijim evropskim standardima. Postrojenja će biti kao ona u EU i naši građani će moći da koriste najsavremeniju komunalnu infratstukturu, rekao je Momirović.

Dodao je da će Srbija biti moderna zemlja, sa modernom infrastrukturom, sa najbržom železnicom i sa ekokloški perfektnim projektima.

– Ovaj projekat koji sprovodimo u Obrenovcu je najveći ekološki projekat u istoriji naše zemlje i ja lično i cela Vlada i politički sistem na čelu sa predsenikom Aleksandrom Vučićem se nećemo zaustaviti dok ne završimo ovaj projekat, istakao je Momirović.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da je do sada završeno 40 kilometara kanalizacije u obrenovačkim naseljima Šljivici, Belo Polje, naselje Braće Jugović, na pravcima prema Valjevu i Ubu, u naselju Zvečka, kao duž puta za Šabac.

– Dodali smo tome i naselja Urovci i Krtinska i kruna tog procesa treba da bude izgradnja fabrike za preradu otpadih voda. Zahvaljujući Vladi Srbije, gospodi Jeremiću i Tomislavu Momiroviću dobićemo dve fabrike u našem gradu, rekao je Čučković.

Naveo je da će se obrenovačka fabrika za preradu otpadnih voda nalaziti između izletišta “Zabran” i autputa, zbog čega je važno da bude urađena po najvišim ekološkim standardima, kvalitetna i dugotrajana.

Čučković je rekao da su cene kuća u delovima Obrenovca gde su izgrađeni kanalizacija i toplovod skočila za 30 procenata, što je još jedan razlog za završetak tog projekta.

– Već 1. jula prelazimo na baričku stranu, gde ćemo raditi Baričku Reku i ulice Miroslava Čamdžije, Grobljansku i sve ulice koje gravitiraju ka tom delu Obrenovca, kako bismo se spremili za puštanje u rad kompletnog šitema, rekao je predsednik obrenovačke opštine.

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: