Obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića

BEOGRAD – Predsednik Srbije obratio se javnosti pred odlazak u Ohrid na nastavak dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU, ali govorio i o ostalim dešavanjima u zemlji, regionu i svetu.
Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

Rekao je da je sa Miroslavom Lajčakom ozbiljno razgovarao o ZSO, jasno rekao da ono što je potpisano mora da bude ispunjeno, govorio o novim investicijama i ulaganjima, o situaciji na KiM, kao i svetskim dešavanjima i ratu u Ukrajini.

“U Beograd i dalje nije stigao zvaničan nacrt iz EU”

– Pred nama nisu laki dani po pitanju KiM. Prethodnih dana smo razgovarali šta je potrebno za normalizaciju odnosa sa Albancima. To nije priznanje tzv. Kosova ni de fakto ni de jure već da imamo bolje odnose i rešimo brojne probleme, pokušamo koliko je moguće zajedno – rekao je on.

Naglasio je da u Beograd i dalje nije stigao zvaničan nacrt iz EU.

Beograd je dostavio svoj nacrt, tri dana sam radio sa njima na tome, Priština svoj, što je zapravo spisak želja kako bi Albanci voleli da izgleda implementacija. Do danas, do 18 časova i dalje iz EU nismo dobili nikakav papir – naglasio je on, dodao da ne postoji taj papir i da čim bude postojao da će da obavesti javnost i ukazati šta je loše ili dobro, ako tog dobrog bude bilo u nečemu što je za nas svakako teško.

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

Ako Albanci prihvate da formiraju ZSO, kaže on, pred nama će biti stvari koje neće biti lake za nas međutim, poručuje da on neće kriti ništa od njih.

– Pozivam građane da budu mudri, uzdamo se u svoj pogled na budućnost. Ovo što mislim da će da se dogodi nije jednostavan proces – rekao je i naglasio da će kao vrhovni komandant raditi na tome da vojska bude jača, da nikome nikada ne padne napamet da napadne našu zemlju, kako Srbiju moramo da sačuvamo i “ovaj naši mali brod da dovedemo do mirne luke, čuvajući naše vitalne nacionalne interese”.

Onima koji ga kritikuju poručio da je 28 zemalja povuklo priznanje tzv. Kosova, ali ne u njihovo vreme.

– Kako nijedna od 2008. do 2012, a sada se hvalite našim rezultatima. Ponavljam, mi ćemo čuvati državne i nacionalne interese, iako za Srbiju stvari neće biti lake. Rezultat za našu zemlju biće dobar, a to je najvažnije – istakao je on.

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ
“Ohrid nije nikakav sudbonosni dan”

Poručio je da sastanak u Ohridu nije nikajav “sudbonosni dan” ali da mu je jasno kako se njegovi politički protivnici nadaju da će da potpiše nezavisnost KiM.

– Jedino za čim brinu je o tome da imaju priliku da traže moju glavu na tacni. Pokušaću da uradim ono što je za Srbiju najbolje, da čvrsto držimo naše crvene linije, nikoga nisam obmanjivao. Lajčak je potvrdio da sam pred predstavnicima međunarodne zajednice govorio o crvenim linijama – poručio je.

Sastanak u Ohridu zakazan je za 18. mart u 10 sati, a visoki predstavnik EU Žozep Borelj i izaslanik Miroslav Lajčak imaće, kao i u Briselu, prvo odvojene sastanke sa predsednikom Srbije i premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem, posle čega je predviđen zajednički sastanak.

Predsednik Srbije, podsetimo, istakao je da sve dok se ne pristupi formiranju Zajednice srpskih opština nema svrhe dalje razgovarati i primenjivati nove sporazume, kao što je i najnoviji evropski plan.

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji ovih dana takođe boravi u Beogradu danas je naglasio da će ZSO biti formirana, da je to obaveza potpisana u Briselu, i da je samo pitanje u kojoj formi i kada će biti formirana.

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ
“15 modela ZSO Miroslava Lajčaka”

Odgovarajući na pitanja da li je i njemu predstavljeno 15 modela ZSO Miroslava Lajčaka, Vučić je rekao da će ZSO da poveže 97 odsto srpskih opština u celinu.

– Njihove nadležnosti potpisali smo Mustafa i ja, jasno se govori da RS ima pravo da finansira nadležnosti koje su tu propisane, ekonomski razvoj, kulturne stvari i ostalo…- rekao je Vučić.

Novi put od Surčina do Novog Beograda, stadion u Zaječaru, obilaznica oko Beograda…ovo su samo neki od projekata koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u obraćanju gde je govorio o detaljima dijaloga sa Prištinom i pitanju KiM.

Za koji dan otvaramo put od Surčina do Novog Beograda kao i deo Miloša Velikog. Za tri meseca biće gotova obilaznica oko Beograda, potom i Ruma – Šabac, a i novi stadion. Stadion u Zaječaru izgleda kao da nije u Srbiji. Uskoro krećemo i sa stadionom u Kragujevcu, u Valjevu dve fabrike otvaramo uskoro. Zašto sam ovo sve rekao? Zato što Srbija mora da čuva stabilnost – rekao je on.

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

Podsetio je da u svetu postoji velika nestabilnost zbog propasti banaka, ali naglasio da građani Srbije ne treba da imaju bilo kakav strah, jer bankarski sistem ima punu stabilnost i likvidnost.

– Devizne rezerve su na istorijskom maksimumu, rezerve zlata su najveće u istoriji, naše banke su sigurne, čak razmišljamo da povećamo iznos depozita u bankama. Ovo je samo da vam bude jasno, u ovom trenutku čak 546 milijardi dinara Srbija ima na svom računu, pet milijardi evra – izjavio je Vučić.

Podsetio je da je so jedna od namirnica koju ne proizvodimo u Srbiji i radimo na tome da obezbedimo, da kupimo đubrivo, da kupimo nešto pšenice od prvog roda, pa ćemo i od drugog.

– Ljudi, slobodno trošite novac, nikakve nestabilnosti neće biti – rekao je on.

Govoreći o penzijama koje je navodno pojela inflacija, objasnio je da je to zapravo povećanje od 40 odsto, kumulativno, dok je inflacija 16.

– Penzije će da prate plate, imaćete veće penzije i o tome ćemo u junu moći da razgovaramo – rekao je Vučić.

Naglasio je da Srbija danas čini više od 50 posto ekonomije Zapadnog Balkana.

– U prethodnih 10 godina imali smo 50 posto više investicija od Bugarske, od Hrvatske 69 odsto više investicija – izjavio je i dodao da rastom ekonomije pobeđujemo.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: