logo transparend vojvodina uzivo

Obogaćena saradnja sa Kinom! U Kulturnoj stanici Eđšeg otvorena izložba “Nasleđe i kreativnost”- Gradonačelnik Đurić podsetio na jake korene prijateljstva (FOTO)

NOVI SAD – Uz prisustvo najviših novosadskih i kineskih zvaničnika, svečano je otvorena izložba “Nasleđe i kreativnost” u Kulturnoj stanici Eđšeg.

Ovom prilikom potpisan je i Memorandum o razumevanju i osnivanju zajedničkog Centra za umetničko stvaralaštvo između Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta Union u Pekingu i Mreže kulturnih stanica u Novom Sadu.

Kako je istakao gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, ova manifestacije je rezultat saradnje kulturne i akademske razmene između ustanova kulture i akademskih zajednica Srbije i Kine.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Današnja izložba može se posmatrati kao novi most saradnje, spremnosti da učimo jedni od drugih, gradimo zajedničku budućnosti, podsećajući da nas povezuju čvrsti i duboki koreni prijateljstva. Ova izložba ima svoju uporišnu tačku u tradiciji, u našem je istorijskom kontekstu koji nas čini upravo ovakvima, a ujedno ispituje nove sfere umetničkog izražaja putem umetničkog dizajna i tehnologije, kao i kreativne transformacije – estetike, nauke i folklora. Važno je da naglasim značaj Memoranduma o razumevanju i osnivanju zajedničkog Centra za umetničko stvaralaštvo između novosadskog i pekinškog univerziteta, kao i mreže kulturnih stanica u Novom Sadu – rekao je gradonačelnik Novog Sada.

Izložba radova studenata Katedre za grafičke komunikacije Departmana likovnih i primenjenih umetnosti Akademije umetnosti Novi Sad i profesora i studenata Univerziteta Union iz Pekinga (Kina), čija osnovna tema je kulturna baština i njena savremena interpretacija, biće otvorena za posete od 14 časova.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Izložba “Nasleđe i kreativnost” odvija se u zajedničkoj organizaciji i pod pokroviteljstvom Univerziteta Union iz Pekinga i Univerziteta u Novom Sadu, a koorganizatori izložbe su Mreža kulturnih stanica i “Asocijacija za obrazovnu razmenu Srbija – Kina”.

– Veoma mi je drago što se družimo u evropskoj prestonici kulture, Novom Sadu, i da uživamo u umetničkim radovima koje su radili profesori i studenti sa kineskog i srpskog univerziteta. Univerzitet Novog Sada ima dugotrajnu istoriju, jaku kulturnu bazu i popularno je ime u umetničkoj oblasti. U poslednjih 10 godina je postao sve popularniji i zbog toga smo danas ovde – podvukao je Jin Li, član politbiroa Centralnog komiteta komunističke partije Kine, generalni sekretar komunističke partije Pekinga.

 

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Kako ističu organizatori, ovo je ekskluzivna prilika da publika vidi izuzetno vredne umetničke predmete rađene drevnim kineskim tehnikama i zbog toga će izložba biti otvorena puna 24 sata, odnosno i u noći između 21.05 i 22.05.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.