Obnova subotičkih škola: Ulaganja oko milijardu dinara

tehnička škola ivan sarić
SUBOTICA – Kao rezultat izuzetne saradnje sa republičkim i pokrajinskim institucijama, u Subotici je u proteklih osam godina potpuno obnovljno nekoliko osnovnih i srednjih škola, a gotovo da nema škole koja bar delimično nije izvršila sanaciju dotrajalih objekata.

Značajnu stavku u budžetu Grada nekoliko godina unazad obeležila je pomoć lokalne samouprave u projektnom finansiranju škola, i pomoć konkretnim projektima kroz učešće u finansiranju.

Cilj nam je da svako dete i iz grada i iz prigradskih mesta, ima jednako pravo na obrazovanje i dobre uslove, i zato smo rešeni da itekako ulažemo i u škole u N.Žedniku, Tavankutu, Đurđinu, Bajmoku « ističu u lokalnoj samoupravi.

U subotičke osnovne i srednje škole, sa svih nivoa vlasti od 2016 -2023. godine samo u opremu, sanaciju, adaptaciju i izgradnju objekata uloženo je oko milijardu dinara.

Sa republičkog nivoa izdvojeno je za opremu, sanaciju, adaptaciju i izgradnju objekata 411.2 miliona dinara, a sa pokrajinskog nivoa samo za opremu, sanaciju, adaptaciju i izgradnju objekata izdvojeno je 188 miliona dinara.

Grad je za period od kako je Srpska napredna stranka preuzela vršenje izvršne vlasti samo u opremu, sanaciju, adaptaciju i izgradnju objekata osnovnog i srednjeg obrazovanja izdvojio čak 405.2 miliona dinara.

Subotica je, takođe, «saborac» u realizaciji dualnog obrazovanja, i kao takva podrška celom okrugu i državi u zapošljavanju mladih u rastajućoj privredi na severu Srbije, jer time rastu šanse mladima da započnu, izgrade i nadograde svoje znanje ali i osnaže sve kompanije iz ovog regiona.
Potpisivanje trojnog sporazuma koji označava početak projekta izgradnje „Trening centra“ u Tehničkoj školi “Ivan Sarić” veoma je, zato, značajna investicija. U Tehničkoj školi “Ivan Sarić” će se, uz pomoć Vlade Republike Srbije, Kancelarije za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija i Grada Subotice graditi novi Trening centar od oko 3600 m2. Trening centar će se sastojati od 11 radionica i 20 specijalizovanih kabineta, pre svega za izvođenje praktične nastave i obuka. Oprema za veći deo Trening centra je nabavljena uz podršku Vlade Republike Srbije. Ovaj projekat vredan je oko 5,2 miliona evra.

Ovakve investicije pokazuju da roditelji koji žele da im deca budu spremna za budućnost, mogu da se oslone i na srpski obrazovni sistem i na Grad Suboticu.

Podsetimo da Grad stipendira 30 učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja po dualnom obrazovanju, što je uz stipendiranje 100 najboljih studenata sa 10.400 dinara na mesečnom nivou i finansijsku podršku za 100 mladih talenata sa teritorije grada dovoljan pokazatelj da težnja nasevernijeg srpskog grada nije samo da se deca i mladi obrazuju u najsavremenijim uslovima, nego i da se usavršavaju i u tome imaju podršku grada.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.