Objavljena Mapa Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja

Agencija za privredne registre Republike Srbije objavila je danas Mapu Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja (Mapa RegMPRR), na kojoj su prikazane informacije o ulaganjima države, privrednom razvoju i privrednim potencijalima, sa godišnjim podacima za 2023. godinu.
Kako navode iz APR-a, podaci na Mapi RegMPRR pokazuju da su realizatori podsticaja regionalnog razvoja u 2023. godini realizovali sredstva podsticaja u značajnom obimu.
– Ukupni podsticaji u 2023. godini iznose 282,6 milijardi dinara, što je za 22,5% više nego prethodne godine. Od ukupno realizovanih podsticaja, na bespovratna sredstva odnosi se 262,4 milijarde dinara ili 92,8%, od čega je za bespovratne subvencije opredeljeno 114,8 milijardi dinara. U poređenju sa prethodnom godinom, bespovratna sredstva su uvećana za 30,7% – saopšteno je.
Najveći deo ukupno realizovanih podsticaja, kako se dodaje, usmeren je ka privredi, i to privrednim društvima i preduzetnicima 127,8 milijardi dinara, što je 45,2%, institucijama iz oblasti obrazovanja i nauke 55,3 milijardi dinara, odnosno 19,5%, i poljoprivrednim gazdinstvima 48 milijardi dinara, što je 17%.
U odnosu na prethodnu godinu, znatno su povećani iznosi koji su dati poljoprivrednim gazdinstvima (oko 2,5 puta) i jedinicama lokalne samouprave (oko 1,5 puta).
Prema nameni ulaganja, 85,7% ukupno realizovanih podsticaja (242,2 milijarde dinara) usmereno je u saobraćajnu infrastrukturu (68,5 milijardi dinara), zatim obrazovanje, nauku, kulturu i sport (51,4 milijarde dinara), kao i za podsticanje poljoprivrede (49,6 milijardi dinara).
Takođe, za podsticanje proizvodnje opredeljene su 35,3 milijarde dinara, za podsticanje naučno-istraživačkog rada, istraživanja i razvoja 23,1 milijarda dinara, kao i za komunalnu infrastrukturu 14,3 milijarde dinara.
Ulaganje u navedene oblasti povećano je za 28,5% u odnosu na prethodnu godinu.
Na Mapi RegMPRR dati su ključni podaci o privredi i neprofitnom sektoru, ukupno i po teritorijalnom principu, za prethodne četiri godine, u tabelarnoj i grafičkoj formi, koji su objedinjeni iz različitih izvora (državnih organa i organizacija, kao i drugih registara koje vodi Agencija), tako da ona pruža sveobuhvatnu sliku razvoja domaće ekonomije.
Mapa RegMPRR, koja sadrži podatke o dostignutom stepenu razvijenosti svih opština u Srbiji, prema važećem propisu predstavlja posebno koristan izvor informacija za potencijalne investitore i subjekte regionalnog razvoja.
Pre ulaganja na određenoj teritoriji, investitorima je od interesa da pribave i sagledaju, kako karakteristike dostignutog privrednog razvoja, tako i potencijale za razvoj izabrane teritorije (veličina teritorije, broj stanovnika, kvalifikaciona struktura nezaposlenih i slično).
Ujedno, subjektima regionalnog razvoja dostupne informacije su od značaja u postupku donošenja odluka o podsticajnim ulaganjima, a u cilju smanjivanja regionalnih neravnomernosti, kroz jačanje ekonomije određene teritorije i podizanje nivoa konkurentnosti privrede na toj teritoriji.
Korisnicima su na Mapi RegMPRR dostupni svi objavljeni podaci bez naknade, a odgovarajućom pretragom ih mogu dobiti kao setove podataka za sva četiri teritorijalna nivoa (Republika Srbija, regioni, oblasti i opštine).

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.