Obeležene dve decenije tripartitnog dijaloga u Srbiji na sednici Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta

VOJVODINA – U Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama Novi Sad održana je konferencija za medije Kolegijuma Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta, kojem trenutno predsedava pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, povodom obeležavanja dve decenije tripartitnog dijaloga u Srbiji.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati dosadašnjeg rada Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta, uz osvrt na predstojeće planove i aktivnosti na unapređenju tripartitnog socijalnog dijaloga na pokrajinskom i lokalnom nivou.

„Ove godine obeležavamo dvadeset godina socijalnog dijaloga u Republici Srbiji i osamnaest godina koliko on postoji u AP Vojvodini. Sve to vreme, a posebno u proteklih godinu i po dana, naš rad karakteriše istinska želja za dijalogom. Postoji iskrena želja da razgovaramo o problemima na terenu. Na inicijativu socijalnih partnera Sekretarijat je raspisao i konkurs za pomoć socijalno-ekonomskim savetima na lokalnom nivou. Saveti su mesta gde se stvaraju nove inicijative i upoznaju novi ljudi”, rekao je Ivanišević.

Učesnici konferencije za medije bili su i predsednik Unije poslodavaca Vojvodine Vladimir Lalošević, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić i predsednik Pokrajinskog odbora UGS „Nezavisnost“ Milojica Živković.

Po završetku konferencije, održana je sedma sednica Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta sa 11 tačaka dnevnog reda. Između ostalog, razmatrana je i Pokrajinska skupštinska odluka o budžetu AP Vojvodine za 2022. godinu, potom realizacija Javnog konkursa za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama sa teritorije AP Vojvodine za finansiranje ili sufinansiranje programa razvoja i delovanja lokalnih socijalno-ekonomskih saveta, koji je sprovodio Sekretarijat za privredu, kao i pojedine inicijative socijalnih partnera.

Sekretar Ivanišević je istakao da Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam svojim konkursom za podršku i osnivanje lokalnih socijalno ekonomskih saveta, uz pomoć i na inicijativu socijalnih partnera, znatno doprinosi jačanju socijalnog dijaloga i širenju mreže socijalnih partnera, bez kojih sam dijalog ne bi bio održiv.

Ivanišević je dodao da je ovim konkursom osam lokalnih samouprava dobilo sredstva, a da će isti konkurs biti ponovljen i naredne godine, pri čemu će Sekretarijat uz pomoć lokalnih samouprava nastaviti da jača postojeće kapacitete lokalnih saveta i da osniva nove.

Pokrajinski socijalno-ekonomski savet je podržao i inicijativu Unije poslodavaca Vojvodine za izmenu relevantnih propisa u cilju poboljšanja položaja majki preduzetnica u vezi sa regulisanjem naknada zarada za vreme porodiljskog odsustva, odsustva radi nege deteta i za vreme trudnoće. Zaključak Pokrajinskog saveta povodom te inicijative biće upućen Socijalno-ekonomskom savetu Republike Srbije i Uniji poslodavaca Vojvodine na dalje razmatranje.

Sednici su prisustvovali i predstavnici Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: