Obeležena slava Grada Pančeva – Velika gospojina

PANČEVO – Grad Pančevo je danas obeležio slavu grada, praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznatijem kao Velika Gospojina.

Domaćin slave bio je gradonačelnik Aleksandar Stevanović, a kum slave ove godine bio je Milenko Čučković, član Gradskog veća za rad, zapošljavanje i boračka pitanja.

 

Foto: Vojvodina Uživo

 

Obeležavanje slave počelo je u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice, gde su Svetoj Liturgiji prisustvovali gradonačelnik Aleksandar Stevanović i rukovodstvo grada.

Zatim je ulicama Pančeva krenula litija do zgrade Gradske uprave gde je na platou pred okupljenim vernicima i građanima upriličeno rezanje slavskog kolača.

 

Foto: Vojvodina Uživo

 

Rezanju kolača prisustvovalo je rukovodstvo Grada, predsednik Skupštine grada i odbornici, republički i pokrajinski poslanici, članovi Gradskog veća i pomoćnici gradonačelnika, predstavnici Vojske i Crkve, direktori javno-komunalnih preduzeća, ustanova i institucija i građanke i građani Pančeva.

 

Foto: Vojvodina Uživo

 

Protojerej stavrofor Radoslav Radmanović, arhijerejski namesnik pančevački čestitao je slavu gradonačelniku i okupljenim građanima izrazivši sreću što se praznik Uspenja Presvete Bogorodice proslavlja i kao slava Grada Pančeva.

 

Foto: Vojvodina Uživo

 

Milenko Čučković kao kum slave poželeo je sveštenstvu i gradonačelniku sretnu slavu uz želje da i narednih godina sve prati blagostanje.

 

Foto: Vojvodina Uživo

 

S obzirom na to da je ovo ujedno i slava Hrama Uspenja Presvete Bogorodice, gradonačelnik Aleksandar Stevanović je čestitao slavu časnim ocima i sveštenstvu i iskazao zadovoljstvo što smo u prilici da ove godine obeležimo zajedno gradsku slavu i da na taj način, u skladu sa našim verskim, kulturnim i istorijskim nasleđem nastavimo tradiciju okupljanja i širenja prijateljstva, ljubavi i solidarnosti među svima u našem Pančevu.

“Izuzetno mi je drago i ponosan sam, jutros kad smo bili na Svetoj liturgiji i kad sam video onoliki broj ljudi, i zaista nije floskula, nego činjenica koja može da se prati iz godine u godinu, da se narod ponovo povezuje sa crkvom i da nas je sve više i više. Jako mi je drago i nadam se da će narednih godina, ne samo na ovaj veliki praznik, koji zajedno proslavljamo, koji je simbol zajedništva ovde u Pančevu između crkve i građana, nego i za druge praznike, na Božić i Uskrs i da će nas sve više biti u crkvi. Veoma mi je drago što sam video ovo danas. Čestitam vam još jednom slavu u ime grada”, rekao je gradonačelnik Stevanović.

Naredne godine, kum slave će biti Tigran Kiš, predsednik Skupštine grada Pančeva.

Grad Pančevo je 2019. godine po prvi put obeležilo slavu grada, na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznatijem kao Velika Gospojina.

Skupština grada Pančeva na sednici 17. jula 2019. godine donela je odluku da 28. avgust, veliki hrišćanski praznik Velika Gospojina – Uspenje Presvete Bogorodice postane gradska slava.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.