Obeležena je 123.godišnjica od smrti kralja Milana Obrenovića

IRIG – U manastiru Кrušedol obeležena je 123.godišnjica od smrti kralja Milana Obrenovića.

Tradicionalnu državnu ceremoniju polaganja venaca u manastiru Кrušedol predvodio je u ime Vlade Republike Srbije Dejan Antić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Organizator državne ceremonije je Vlada Republike Srbije i Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kojoj su prisustvovali i predstavnici Ministarstva odbrane na čelu sa državnim sekretarom Nemanjom Starovićem i vojske, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Opštine Irig, boračkih organizacija i građana.


U ime Opštine Irig vence su položili Miodrag Bebić, zamenik predsednika Opštine Irig i Fedor Pušić, član Кabineta predsednika Opštine.
-Velika je čast da smo ovde u ime Opštine na čijoj su se teritoriji odvijali važni istorijski događaji za naš narod. Кrušedol je manastir koji baštini srpsku istoriju, duhovnost i kulturu u proteklih pet vekova, a naša je obaveza i želja da te tekovine sačuvamo negovanjem sećanja na sve podvige koji su naši prethodnici nama ostavili, rekao je Miodrag Bebić, zamenik predsednika Opštine Irig.
Milan Obrenović vladao je Srbijom od 1868. do 1889.godine, a za vreme njegove vladavine Srbija je stekla međunarodno priznanje kao nezavisna država i ponovo je postala kraljevina. Za vreme njegove vladavine teritorije Srbije su bile proširene, a u veliko nasleđe spada i što su u njegovo vreme usvojeni najliberalniji zakoni tadašnje Evrope. U njegovo vreme formirano je novo vojno ustrojstvo, izgrađene su škole, uspostavljena je i Srpska kraljevska akademija. Tokom perioda vladavine vođeno je više oslobodilačkih ratova, a Srbija je stekla međunarodno priznanje odlukama Berlinskog kongresa od 13. jula 1878. godine. Кralj Milan umro je u Beču 11. februara 1901. godine, a sahranjen je u grobnici koja se nalazi u manastiru Кrušedol na Fruškoj Gori, koji se tada nalazio na teritoriji Austro-ugarske monarhije.


-Danas pred moštima našega kralja možemo slobodno reći da država Srbija nastavlja da neguje tradiciju dela i svega što je činio kralj Milan, da nastavlja da čuva sećanje, ne samo na kralja Milana, već i na sve srpske vladare koji su dali veliki doprinos u jačanju borbe za nezavisnost srpske države i za nacionalno oslobođenje i ujedinjenje. Danas srpska država nastavlja isti kurs borbe za nezavisnost i teritorijalnu celovitost. Takođe to je kurs ekonomskog i privrednog jačanja Srbije, ali i kurs jačanja naših odbrambenih potencijala i Vojske Srbije. Zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksanru Vučiću država Srbija radi na tome. Neka sećanje na kralja Milana živi večno i neka živi Srbija i neka žive sve srpske zemlje, istakao je Dejan Antić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.