Obeležena 101. godina postojanja Nacionalne službe za zapošljavanje

Milan Đurić godišnjica NSZ
NOVI SAD – Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je Danu Nacionalne službe za zapošljavanje povodom obeležavanja njene 101. godišnjice postojanja i razvoja.

Na svečanosti tim povodom, koja je po prvi put upriličena u Novom Sadu, u Gradskoj kući, Grad Novi Sad dobio je priznanje „Partneri koji su kroz dugogodišnju uspešnu saradnju sa NSZ dali izuzetan doprinos u oblasti zapošljavanja“, a prisutnima se tim povodom obratio gradonačelnik Đurić.

– Čestitam 101. godišnjicu od osnivanja prve institucije tržišta rada, na čijim osnovama je izgrađena današnja Nacionalna služba za zapošljavanje. Ponosni smo na tradiciju, kontinuitet i kvalitet njenog rada, i na zajedničku saradnju. Tokom 2021. godine, u našem gradu aktivno je radilo 165 234 lica, a ovaj podatak u poređenju sa onim od 2012. godine, govori o tome da je skoro četrdeset hiljada ljudi, u međuvremenu dobilo zaposlenje. To je pokazatelj zajedničkog kvalitetnog rada Grada Novog Sada i Nacionalne službe za zapošljavanje. Nastavljamo da radimo na istom zadatku – rekao je gradonačelnik Milan Đurić istakavši da je Grad Novi Sad u poslednjih deset godina za programe zapošljavanja izdvojio milijardu i 434 miliona dinara, a da će samo u sledećoj godini izdvojiti rekordnih 203 miliona dinara.

Prisutne su pozdravili i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, kao i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, a tokom programa svečanosti, oni su uručivali zahvalnice i priznanja zaslužnim partnerima koji su se istakli po uspehu u politici zapošljavanja. Ministar Selaković istakao je da su tokom 2022. godine nastavljena pozitivna kretanja na tržištu rada, koja se primarno ogledaju u rastu zaposlenosti i zarada, prevashodno zahvaljujući makroekonomskoj stabilnosti ostvarenoj u prethodnom periodu.

– Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz Ankete o radnoj snazi za treći kvartal ove godine, anketna stopa nezaposlenosti iznosi 8,9% , što znači da je u odnosu na isti period prošle godine nezaposlenost smanjena za 1,6 procentnih poena. Prateći podatke o zapošljavanju, u periodu od januara do novembra 2022. godine, broj slučajeva zapošljavanja iznosio je 185.321. Možemo da zaključimo da na tržištu rada u Republici Srbiji postoji stabilnost i nema značajnijih oscilacija – zaključio je ministar Selaković.

Direktor NSZ Zoran Martinović naglasio je da je za programe i mere finansijske podrške ove godine izdvojeno 6 milijardi 550 miliona dinara, dok je za sledeću godinu planiran još veći iznos za te namene.

– Ovde moramo istaći ulogu gotovo svih lokalnih samouprava i Pokrajine koje iz svojih budžeta izdvajaju dodatna sredstva za realizaciju lokalnih i regionalnih planova zapošljavanja. Ove godine smo po treći put za redom, sproveli program za mlade „Moja prva plata“, a do kraja godine zaključićemo ugovore za oko 9000 mladih, koji će raditi kod 5000 poslodavaca – rekao je Martinović čestitavši svim dobitnicima priznanja.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: