Obeležen Nacionalni dan knjige u „Desankinoj“ školi u Kovinu

KOVIN – U OŠ “Desanka Maksimović” u Kovinu juče je obeležen Nacionalni dan knjige i Dan Narodne biblioteke Srbije.

U saradnji sa bibliotekarkom škole Miljanom Zejak i učiteljicama Snežanom Lomigora i Natašom Buljugić, učenica 4/1 razreda, Dunja Stefanović i 4/2 razreda, Angela Janevska, čitale su najmlađim učenicima na času, dečje pesme.

Prvaci, koji su sada već naučili da čitaju ćirilično pismo, dobili su od starijih drugara veoma lep primer glasnog i izražajnog čitanja.

Dok se čita, čitanje održava dečiji um budnim i isključuje narušavanje i propadanje kognitivnih sposobnosti. Razvija se govor i bogati rečnik. Čitanjem se bogati iskustvo. Razvija se i sposobnost komuniciranja i komunikacije. Nemerljiva je uloga glasnog čitanja svakog pojedinca.

Političar, diplomata, novinar i autor Sretenjskog ustava i knežev sekretar, Dimitrije Davidović je pre 190 godina uputio pismo knezu Milošu u kojem predlaže osnivanje ustanove pod imenom Narodna biblioteka Srbije i da se taj dan uzme kao Dan najstarije ustanove kulture u Srbiji.

U novembru 1832. godine knez Miloš Obrenović je naredio da se po jedan obavezan primerak knjige dostavlja Narodnoj biblioteci.

Od 2013. godine, 28. februara obeležava se Nacionalni dan knjige.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: