Obeležen jubilej 70 godina postojanja vaterpola u Beloj Crkvi

BELA CRKVA – Značajan jubilej 70 godina postojanja Vaterpolo kluba “Jezero” prigodnim programom obeležen je juče u holu Tehničke škole u Beloj Crkvi.

Bela Crkva je mesto sa dugom i bogatom sportskom tradicijom. Sportom se oduvek bave mladi ljudi čija energija i sportski takmičarski duh plene i prenose dobar glas iz Bele Crkve. Oni na najbolji mogući način predstavljaju sebe, svoje klubove i našu Belu Crkvu.

Jezera su oduvek bila važan deo svakodnevnice svih Belocrkvana, od romantičnih šetnji, druženja, sklapanja prijateljstva, kupanja do razvoja i jačanja sportova na vodi.

Istorija organizovanog bavljenja vaterpola, plivanja i skokova u vodu seže od 1953. godine.

Zahvaljujući Živanu Stojadinoviću, profesoru Belocrkvanske gimnazije, 22. juna. 1953 godine , osnovan je Plivački vatrepolo klub u našoj varošici.

Čika Živa Stojadinović u plivačkom klubu Jezero proveo je 33 godine kao nezamenljivi sekretar – Mladim momcima bio je uzor, drugi roditelj i iskreni stariji drug.

Plivalište na Glavnom jezeru završeno je mesec dana kasnije, prvu kožnu vaterpolo loptu klub je dobio na poklon od tadašnjeg predsednika plivačkog odbora Vojvodine Milana Ercegana, a prvo javno takmičenju u plivanju, vaterpolu i revijalnim skokovima u vodu održano je 26. Jula 1953. godine.

Već 9. avgusta iste godine održan je prijateljski susret u plivanju i vaterpolu, a gosti su nam bili članovi Plivačkog kluba “Radnički” iz Кovina.

Belocrkvani su odneli pobedu u plivanju i zabeležili prvu veliku pobedu u vaterpolu utakmici kod kuće.

Кao najbolja ekipa pančevačkog podsaveza, prvi put  takmičari “Jezera” 3. septembra 1953. godine igrali su kvalifikacionu utakmicu za viši rang u Zrenjaninu protiv domaćina. Bez obzira što je utakmica izgubljena rezulatatom 4-3, bilo je ovo dragoceno iskustvo za takmičare i po rečima poznatog vaterpolo asa doktora Ašiku Vitalisa – za tako mladu ekipu bio je to lep rezultat.

Povodom proslave 20 godina rada kluba, 13. avgusta 1973. godine Vaterpolo savez Jugoslavije uveličao je proslavu gostovanjem A reprezntacije Jugoslavije koja se u to vreme pripremala za Svetsko prvenstvo i studenstke reprezentacije Jugoslavije koja je nakon dva dana otputovala na Univerzijadu u Moskvu.

Pred rekordnih 2000 gledalaca, A reprezentacija Jugoslavije sa Ratkom Rudićem i Nikolom Stamenićem pobedila je studenstku reprezntaciju sa 14:6. Zbog želje publike poslednje četvrtina utakmice bila je produžena za 2 minuta čiste igre da bi gleadoci što više uživali u majstorijama vaterpola asova.

Ovo je prilika da se osvrnemo i na neke od najznačajnih rezulatata VК „Jezero“.

U finalu juniorskog šampionata u Beogradu 5. septembra 1959. godine VК jezero odneo je pobedu nad najtrofejnijem klubu u državi, PК “Partizan” Beograd.

Na turniru srpske A  vaterpolo lige Srbije 1961. godine seniorska ekipa VК „Jezero“ osvojila je prvo mesto i stekla pravo učešća na kvalifikacijama za drugu savezno vaterpolo ligu Jugoslavije.

Seniorska ekipa 1973. godine u okviru Srpske vaterpolo A lige osvojila je titulu šapmiona Vojvodine i treće mesto u Srbiji.

U srpskoj ligi Srbije 1994. godine seniorska ekipa zauzela je prvo mesto u ligaškom delu takmičenja, a nakon fajnal fora osvojila je treće mesto u Srbiji.

Na takmičenju u Beloj Crkvi 1. avgusta 2000. godine pioniri VК “Jezero” osvojili prvo mesto u Vojvodini.

U srpskoj ligi Srbije seniori po liga sistemu 2002. godine osvojili su 2 mesto i plasman u 1. B ligu Srbije i Crne Gore, što je jedan od najvećih uspeha.

Vaterpolisti Jezera nakon osvojenog prvog mesta u ligaškom delu Druge lige Srbije uzeli su učešće na završnom  fajnal foru Vrnjačkoj Banji 2009. godine.

Pre deset godina, na plivalištu VК Jezero u BelojCrkvi održan je fajnalfor. Te 2013. godine ekipa je odigrala sjajno tokom regularnog dela sezone i kao veliki favoriti ulaze u zadnji deo takmičenja. Ipak pored nastupa  na domaćem terenu završavaju kao četvrta ekipa u vrlo kompetativnoj  ,,Letnjoj  ligi”.

2016 godine. Miodrag Ivanović Miki preuzima prvi tim, koji je te godine iz raznih okolnosti bio sastavljen isključivo od Belocrkvana. Кako su ostale ekipe bile dosta jake što zbog zatvorenog bazena, što zbog dovođenja igrača iz jačih liga, VК Jezero je bio dosta potcenjen do strane drugih. Mnogi su mislili da će sa našom ekipom odigrati vrlo lake mečeve,ali se to pokazalo sasvim drugačije. Ekipa završava na drugom mestu i odlazi na završni turnir u Suboticu. Tamo ipak završava kao četvrtoplasirana, a ekipa kragujevačkog Radničkog osvaja titiulu i nastavlja da krči svoj put ka evropskim trofejima.

Кroz istoriju od 70 godina belocrkvanski vatepolisti bili su sportski ambasadori koji su slavu Bele Crkve prenosili po celoj bivšoj Jugoslaviji, sadašnjoj Srbiji i šire. Za boje Jezera bore se srcem, znanjem, mogućnostima, snagom i ljabavlju. Porazi su bili gorki, a pobede podsticaj za bolje rezultate.

Novembra meseca 2020. godine VК „Jezero“ dobio je novu upravu kluba na čelu sa predsednikom kluba Bojanom Stojanovićem i direktorom kluba Nevenom Selakovićem.

U cilju unapređenja uslova za bavljenje vaterpolom, uprava kluba uz pomoć brojnih sponorza, lokalne samouprave opštine Bela Crkva uradila je rekonstrukciju plivališta i otpočela rad sa mladim selekcijama.

Vaterpolo klub „Jezero“, na Gradskom jezeru u Beloj Crkvi, već više od dvadeset godina, tokom jula i avgusta meseca, organizuje obuku za neplivače, ne samo za mališane iz Bele Crkve, nego i za decu koja dolaze na letovanje. Školu vodi Dragan Milojević – Gagi.

Trener selekcija u VК “Jezero” je Miljan Đurić.

Škola plivanja i vaterpola sekcija tokom ovog leta imali su preko 80 – oro dece.

VК „Jezero“ je kroz istoriju imao mnogo dobrih igrača. S obzirom na evoluciju sporta i potrebu za velikom količinom treninga, ipak i dalje uspevaju da imamo dobre rezultate i igrače koji igraju na vrhunskom nivou. Veliki nedostatak u belocrkvanskom vaterplu je zatvoreni bazen. Vaterpolo se u današnje vreme trenira dva puta na dan skoro tokom cele godine.  Ono što je kruna rada zadnjih godina jeste da imamo trenutno dva igrača koji su profesionalci i žive od vaterpola. To su Nemanja Radovanlija i Dušan Talaja. Nadamo se da će ova dva momka biti uzor i inspiracija mlađim članovima VK “Jezeo” i da će raditi još vrednije da bi u budućnosti uspeli da nadmaše njihove uspehe.

Prilkom obeležavanja ovog značajnog jubileja Zoranu Šinžaru je uručena plaketa za životno delo.

Savestan rad sa stalnim stručnim dograđivanjem Zoranu Šinžaru igradili su autoritet sa kojim je kao igrač i kapiten prvog tima od 1954. do 1968. godine postao dugogodišnji vođa generacije i primeran trener u plivanju i vaterpolu.

Dobitnik je Oktobarske nagrade opštine Bela Crkva 1979. godine i priznanja sportskog radnika opštine 1999. godine.

Skupština Vaterpolo kluba“Jezero“ 2002. godine dodeljuje mu priznanje doživotnog počasnog predsednika kluba.

U Beloj Crkvi dovoljno je pomenuti prezime Šinžar i svi znaju da je reč o vaterpolu.

Plakete su uručena Vaterpolo savezu Srbije i Vatrepolo savezu Vojvodine

Uručene su zahvalnice svim institucijama i pojedncima koji su doprineli uspešnom radu VK “Jezero”.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.