logo transparend vojvodina uzivo

Obeležen Dan oslobođenja opštine Kula

dan opštine kula
KULA – Polaganjem venaca na spomenik palom borcu u parku, u centru Kule, obeležen je Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Vence su položili predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, zamenik predsednika opštine, Karolj Valka, članovi delegacije SUBNOR-a opštine Kula i članovi Udruženja penzionera. Program je vodio Filip Pronek, predsednik KUD „Ivan Senjuk“, a govorio je i Gavra Veselinović, predsednik Udruženja književnih i likovnih stvaralaca „Staze“.

Predsednik opštine Kula obratio se prisutnima i istakao da opština Kula i SUBNOR na ovaj način, polaganjem venaca, podsećaju na važan deo istorije naroda. Zahvalio se udruženjima koja učestvuju u obeležavanju ovog događaja, uz želju da se ovaj događaj naredne godine omasovi.

„Dan oslobođenja Kule od fašizma značajan je dan u istoriji našeg mesta i u istoriji naše države. Opština Kula i SUBNOR to uvek obeleže polaganjem venaca i kratkim podsećanjem na taj deo istorije ovih naroda. Sledeće godine je značajan jubilej i uveren sam da ćemo napraviti veći skup i to značajnije obeležiti. Želim da se zahvalim SUBNOR-u kao krovnom udruženju koje je organizator celog događaja, kao i drugim udruženjima koja su uvek prisutna – udruženjima penzionera, predstavnicima „Senjuka“ i Udruženju književnih i likovnih stvaralaca ,,Staze“ koji uvek daju svoj doprinos. Želja nam je da u narednom periodu ovaj događaj i ovo podsećanje na značajan datum u našoj istoriji omasovimo, približimo mladima i da sledeće godine na ovom mestu bude više mladih ljudi koji će na taj način odati počast onima koji su poginuli u borbi protiv fašizma“, rekao je Miljanić.

Predsednik SUBNOR-a opštine Kula, Žarko Popović, naglasio je da će sledeće godine biti navršeno 80 godina od oslobođenja Kule, što planiraju da obeleže prigodnim programom.

,,Svake godine, 20. oktobra, na Dan oslobođenja Kule, SUBNOR opštine Kula i lokalna samouprava polažu vence. SUBNOR je od 5. maja usvojio novi statut, gde to nije samo polaganje venaca na spomenik oslobodiocima 1941 – 1945, već je to sada SUBNOR oslobodilaca svih ratova. Sada ta boračka organizacija želi da se vrati na stare staze, a posebno iduće godine, pošto će tada biti navršeno 80 godina od kako je Kula oslobođena, da učestvujemo sa drugim programom, a taj program obuhvatiće druge aktivnosti, čak ćemo organizovati i prosvetu. Potomci nikada ne smeju da zaborave koliko je poginulo naših boraca, naših predaka“, zaključio je predsednik SUBNOR-a.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.