logo transparend vojvodina uzivo

Obeležen Dan opštine Irig

IRIG – U znak sećanja na heroje koji su utabali stazu slobode Opština Irig 13.novembar obeležava tako svoj dan i tim povodom održana je Svečana sednica Skupštine opštine u svečanoj sali skoro rekonstruisane zgrade Rajkovac.

13.novembra 1918.godine, odmah po potpisivanju velikog primirja u Prvom svetskom ratu, oslobođena je i Opština Irig. To je bila i prilika da se ukaže na postignuća ove male sremske opštine u proteklih godinu dana.

„U poslednjih 365 dana mogli ste da vidite ukratko šta smo uradili, nije malo , ali uvek težimo da iz godine u godinu uradimo sve više i da to naši građani vide i osete na ličnom iskustvu. Jedna smo od retkih manjih opština koja može da se ponosi velikim brojem investicija i budžetom od skoro 2 milijarde dinara u 2023.godini. To ne bismo mogli da postignemo da nemamo podršku od viših nivoa vlasti, kako sa republičkog, tako i sa pokrajinskog nivoa, i naravno nesebičnu podršku našeg predsednika Aleksandra Vučića. U vremenu pred nama očekujemo da budemo još uspešniji, očekujemo priliv stanovništva jer će biti privilegija živeti u Irigu i na obroncima Fruške gore. Da bismo ispratili te migracione tokove, moramo biti spremni da imamo šta i da ponudimo tim ljudima“, rekao je Tihomir Stojaković, predsednik Opštine Irig.

Povelje Opštine Irig dodeljene su Srpskoj čitaonici u Irigu, za veliku predanost u borbi za očuvanje srpskog jezika i kulture i Njagovom preosveštenstvu episkopu Sremskom Gospodinu Vasiliju, za doprinos u domenu kulturnog, ekonomskog i duhovnog razvoja opštine Irig.

“Izuzetna je čast, izazov, ali i veoma teško voditi ustanovu koja ima tako bogatu i značajnu prošlost, koja je rođena u Irigu kada je on bio ekonomski snažan, jedan od vodećih gradova u Sremu. Dugo je iriška opština bila nerazvijena i siromašna. Sada je Irig gradić koji se budi i osnažuje. Čitaonica ima podršku svog osnivača opštine Irig, ali i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu. Trudimo se da pored osnovne bibliotečke delatnosti ne zanemarimo ni različite manifestacije”, istakla je Vera Novković, direktorka Srpske čitaonice u Irigu.

Zahvalnica Opštine Irig za 2023. Godinu, za višegodišnje zalaganje u obnovi hrama Rođenja Svetog Jovana Кrstitelja u Vrdniku, dodeljena je protojereju Nebojši Dimkoviću iz Vrdnika. Zahvalnice Opštine Irig i novčane nagrade, u iznosu od 50.000,00 dinara uručene su Bosiljki Dukhonj iz Iriga, koja je 168 puta bila dobrovoljni davalac krvi, Dr Milici Ilić iz Iriga, koja je zahvaljujući svom iskustvu i pribranošću spasla život dečaku od 12 godina, kog je vozač automobila udario dok se vozio na električnom trotinetu i Mariji Unterberger iz Iriga, predsednici Кluba za dizanje tegova „8. Mart“, čije su članice ostvarile značajne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

U programu su učestvovali Miloš Radović, solista RTS-a i pijanista Aleksandar Radović i pozorišni glumac Lepomir Ivković, a među gostima bili su predsednici sremskih opština i predstavnici pokrajinskih i republičkih institucija.
Samo 58 dana od proboja Solunskog fronta zvanično je oslobođena i opština Irig. 13. Novembra 1918. Godine u Irig je ušao Deveti pešadijski puk srpske vojske. Tom prilikom održana je velika svečanost u kojoj je učestvovao ceo narod. Irižani su tada već bili spremni – osnovali su Narodno veće i aktivno učestvovali na zborovima koji su doveli do ostvarenja vekovnog sna vojvođanskih Srba – ujedinjenja sa kraljevinom Srbijom.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.