Obeležen Dan Mesne zajednice Rakovac

BEOČIN – U nedelju, 24. septembra u Rakovcu je u znak sećanja na sve žrtve oslobodilačkih ratova i borce pale za slobodu, polaganjem venaca na spomen obeležju Stručica i spomeniku kod Pećine svečano obeležen Dan mesne zajednice.
Foto: Vojvodina uživo

Obeležavanju Dana mesne zajednice prisustvovale su sve strukture lokalne zajednice na čelu sa predsednicom opštine Beočin Biljanom Janković, zatim delegacije boračkih organizacija kao i građani i meštani Rakovca.

Prisutnima se obratio predsednik Skupštine opštine Beočin Nemanja Vilić koji se u svom obraćanju osvrnuo na istorijske događaje ovog mesta i ukazao na snagu slobodarskog duha našeg naroda kao i na obavezu da se žrtve fašizma nikada ne zaborave.

Foto: Vojvodina uživo

Vence su položile delegacije SUBNOR-a, Opštine Beočin, Mesne zajednice Rakovac, Socijalističke partije Srbije i Srpske napredne stranke.

Foto: Vojvodina uživo

Tokom Drugog svetskog rata Rakovac je bio jako uporište oslobodilačkih pokreta i iz ovog dela Fruške gore preduzimale su se brojne oružane akcije protiv okupatora. Spomen obeležje “Stručica” posvećeno je palim borcima, narodnom heroju Stanku Paunoviću Veljku, komandantu Đorđu Markoviću Đilasu i Zencelu Hunjadiju poznatijem kao Кurir Franja, koji su na tom mestu poginuli 1942. godine. Tri izvijena stuba koja streme ka nebu simbolično predstavljaju tri poginula vojnika u njihovoj borbi za slobodu.

Foto: Vojvodina uživo

Spomenik kod Pećine posvećen je takođe palim borcima i žrtvama fašizma i takođe svedoči o teškoj 1942. godini kada je selo spaljeno a cenu rata su platili mnogi meštani, borci i heroji koji su za slobodu kao najvišu vrednost dali svoje živote.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: