Obeležen Dan grada Pančeva 8. novembar

PANČEVO – Obeležavanje Dana grada Pančeva je počelo u 08.30 časova 8. novembra 2021. godine, kada je Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva, položio venac na Spomenik palim borcima iz Prvog svetskog rata, zajedno sa pripadnicima Vojske Srbije i Udruženjem potomaka boraca 1912-1918.

Zatim je održana ceremonija polaganja kamena temeljca za postavljanje spomenika komandantu 49. Gardijske divizije Vasiliju Filipoviču Margelovu, u 9.30 časova, na Trgu V.F. Margelova.

 

Ceremoniji su pored gradonačelnika Pančeva Aleksandra Stevanovića, prisustvovali i Nj.E. ambasador Ruske Federacije gospodin Aleksandar Bocan Harčenko, predstavnici ambasade Ruske Federacije i Ruskog doma, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, gospodin Janić, ambasada Belorusije gospodin Berezovski, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici kompanije Gazprom Energoholding Srbija, članovi Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Slovenska unija“ i „Narodna diplomatija“, predstavnici udruženja građana i građani Pančeva.

Na svečanoj akademiji u dvorani Kulturnog centra Pančeva, koja je održana u 12 časova, gostima se obratio gradonačelnik Aleksandar Stevanović, čestitajući praznik.

„Ne samo da smo očuvali sve gradske funkcije i obezbedili nesmetano pružanje usluga na svim nivoima – u komunalnom sektoru, obrazovnom sektoru, zdravstvenom sektoru posebno, nego smo u jeku pandemije virusa kovida 19 uspeli da nastavimo investicije i dalji razvoj grada i stvorili uslove za otvaranje još jedne fabrike velikog investitora – kompanije Brose. Uz kompanije ZF i Brose u Severnoj poslovnoj zoni i nove investitore koji će doći, i naše investitore i partnere u Južnoj industrijskoj zoni, Pančevo je ponovo jedan od najvećih industrijskih centara u Republici Srbiji, ali i u regionu. Razvoj poslovnih zona je strateški pravac kojim se kreće Republika Srbija, što je vizija i strategija predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije i mi pratimo taj put i razvijamo i dalje povoljan poslovni ambijent, kako za strane, tako i za domaće investitore. Realizacijom velikih investicija, stvorićemo stabilno i povoljno poslovno okruženje, koje će dovesti do intenzivnijeg ekonomskog i ukupnog razvoja Pančeva kao centra Južnog Banata i jednog od najnaprednijih centara Republike Srbije“, rekao je Stevanović.

Realizacijom ovakvih investicija, dodao je, stvaraju se radna mesta za građane. Danas je procenat nezaposlenosti u Pančevu ispod dvocifrenog broja i to je činjenica.

„Cilj je da svi naši građani imaju mogućnost zaposlenja u svom gradu. Pančevo se vidno i ubrzano gradi i siguran sam da će još rasti sa novim ulaganjima koja ćemo imati, sa izgradnjom obilaznice oko Beograda kojom će biti obuhvaćeno i Pančevo i sa konekcijom na dva autoputa – privredni rast Pančeva će u budućnosti sigurno biti još veći. Pančevo će biti grad u koji će se dolaziti zbog posla i uopšte dobrih uslova života i rada. Ono što želim da istaknem – kada kažem razvoj, mislim na ravnomeran razvoj, jer grad mora da se razvija zajedno sa svim naseljenim mestima, i svi projekti koje planiramo i o kojima govorimo, odnose se i na selo. Građani u naseljenim mestima moraju imati dostupne sve usluge, kao i u samom gradu. Pančevo se ponosi svojim naseljenim mestima koja svojom specifičnošću doprinose ukupnim potencijalima grada, kroz kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu i brendove koje su naša sela razvila i po čemu su poznata“, rekao je Stevanović.

Unapređenje saradnje komunalnog sektora, povezivanje javno-komunalnih preduzeća, digitalizacija rada Gradske uprave i svih službi u okviru sistema lokalne samouprave je dalji korak ka ravnomernom razvoju.

„U toku je izrada Plana razvoja grada za period 2022-2028. gde planiramo da uključimo građane i čujemo njihovo mišljenje i predloge za unapređenje u svim oblastima. Efikasnost rada i maksimalno kvalitetna usluga kako gradske administracije, tako i javnih preduzeća je obaveza. Pored proširenja kapaciteta industrijske zone, očekuje nas nastavak uređenja i izgradnje komunalne i putne infrastrukture u gradu i naseljenim mestima, renoviranje zdravstvenih ustanova, uređenje škola, obezbeđivanje dodatnih kapaciteta za vrtiće, izgradnja sportskih terena i naravno – rekonstrukcija Tamiškog keja, izgradnja pančevačke promenade sa ciljem iskorišćenja punog kapaciteta jednog od najvećih i najlepših resursa Pančeva – naše reke Tamiš. Želimo građanima da vratimo reku i građane reci – i da ona bude naš ponos i simbol“, rekao je Stevanović.

Najsvečaniji trenutak bio je uručenje Novembarske nagrade dobitnicima. Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva i predsednik Skupštine grada Pančeva Tigran Kiš, dodelili su Novembarske nagrade za značajan doprinos i fantastičnom uspehu u sportu Andrei Stojadinov i Zlatiboru Lazarovu za njegovo dugogodišnje delovanje u oblasti socijalnog i humanitarnog rada.

Andrea Stojadinov je sportom počela da se bavi u pančevačkom Džudo klubu Dinamo, da bi potom nastavila u klubu Crvena zvezda u Beogradu. Situacija koja je pogodila planetu početkom prošle godine i zbog koje su uslovi za treniranje i takmičenje postali nemogući nije je omela da za svega mesec dana osvoji čak tri medalje na evropksim prvenstvima, što je svojevrsan sportski podvig. Ove medalje su zlato na Evropskom prvenstvu za juniore, bronza na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore i srebro na Evropskom prvenstvu u najjačoj seniorskoj konkurenciji. Zbog ovih, ali i svih ostalih rezultata u godini 2020. i 2021. nagrađena je priznanjem Evropske džudo unije za najbolju takmičarku Evrope u juniorskoj konkurenciji, čime se upisala u istoriju međunarodnog i srpskog sporta, i ujedno proslavila klub u kojem trenira i zemlju koju časno predstavlja. Studira Fakultet za sport na Univerzitetu Union. Nikola Tesla.

Zlatibor Lazarov je rođen je Gaju, a u Pančevu je od 1951 godine. Radni vek proveo je radeći kao pravnik na stručnim poslovima u lokalnoj samoupravi. Od 2000-te godine, pa sve do prošle kalendarske godine bio je predsednik Međuopštinske organizacije Saveza slepih Srbije – Pančevo u tri mandata. U toku tog perioda svojim požrtvovanim radom u organizaciji i njenim rukovođenjem, doprineo je da pančevačka organizacija postane jedna od najuspešnijih u Savezu slepih Srbije i Savezu slepih Vojvodine. Organizovanjem brojnih manifestacija i događaja, podsticanjem članova organizacije i njihovih porodica da se aktivno u njih uključe, obezbeđivanjem donacija koje osobama sa oštećenim vidom znatno olakšavaju proces učenja, osamostaljivanja, a time i uključivanja u širu društvenu zajednicu, doprineo je da osobe sa invaliditetom lakše ostvare svoja prava i mogućnosti. I dalje nastavlja da pruža podršku osobama sa invaliditetom kao delegat Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetm Srbije, član Upravnog odbora Doma slepih u Pančevu i delegat Saveta za zdravstvo grada Pančeva.

U umetničkom programu učestvovali su KUD “Stanko Paunović” NIS RNP, dramska umetnica Sofija Juričan, balerine srednje baletske škole „Dimitrije Parlić“ i prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu Jadranka Jovanović.

Svečanoj sednici su pored gradonačelnika i predstavnika Gradske kuće, prisustvovali i predstavnici republičkih i pokrajinskih institucija, Južnobanatskog upravog okruga, lokalnih samouprava iz Srbije, brojnih ustanova i organizacija, vojske i policije, crkava i verskih zajednica, škola, ali i sportisti i umetnici.

Pročitajte još:

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.