Obeležen Dan borca u Rumi

RUMA – 4. jul – Dan borca obeležen je danas u Rumi polaganjem venaca na Gradskom groblju, na spomenik žrtvama iz Drugog svetskog rata.

Vence su položili predstavnici Opštine Ruma, opštinskog SUBNOR-a i srodnih boračkih organizacija, političkih partija i građani.

Predrag Vukmirić, sekretar OO SUBNOR Ruma istakao je da je srpski narod prvi u porobljenoj Evropi ustao na oružanu pobunu protiv fašizma, koji je pretio da porobi ceo svet.

Foto: Opština Ruma

“Mi danas kao potomci naših slavnih predaka dužni smo da se setimo boraca za slobodu protiv fašizma, kao i svih stradalih u svim oslobodilačkim ratovima našeg naroda, to činimo i danas. Takođe obavezujemo se da ćemo se sećati svih stradalih kako iz Drugog svetskog rata, tako i iz Velikog rata i ratova posle 1990. godine kao i NATO agresije 1999. godine”, poručio je Vukmirić.

Predsednik Skupštine Opštine Ruma Stevan Kovačević je upozorio da i dalje postoji velika opasnost za svet od fašističke i nacističke ideologije. Iako su svi mislili da je u maju 1945. godine kapitulacijom fašista došao konačan kraj neviđenog istorijskog zla, kaže Kovačević, niko se nije nadao da će se samo nekoliko decenija kasnije to isto zlo, u malo sofisticiranijem obliku, ponovo ovaplotiti, da će nam umarširati na istorijsku i političku scenu.

Foto: Opština Ruma

“Posle nekoliko decenija fašizam ponovo pokazuje svoje novo lice, nikako ne sme da nas obeshrabri i učini malodušnima i da smatramo da je žrtva onih koji su dali svoje živote za slobodu bila uzaludna. To samo govori da možda mi kao narod i kao pojedinci nismo iz istorije izvukli sve pouke koje je bilo potrebno da nam se zlo ne bi ponovilo. Moramo imati na umu da ovakve datume i ovakve podvige ne smemo nikada zaboraviti, jer ako ih budemo zaboravili zlo će se vraćati u još većem i gorem obliku. Mi kao narod danas moramo biti jednistveniji nego ikada, jer podele među nama su najplodnije tlo da mračne sile zavladaju na istorijskoj i političkoj sceni i pokažu sav svoj razorni kapacitet”, istakao je Kovačević.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: