Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savetuje Novaka Đokovića. Teniser se 2010. odrekao glutena, mlečnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice, kinoa priniač i slatki krompir.
– U prvom delu dana jedem mnogo voća. Ne volim da jedem hranu koja zahteva mnogo energije za varenje jer mi je potrebno mnogo energije za trening – objasnio je Đoković Grejemu Bensingeru prošle godine.
Đoković dan počinje toplom vodom i limunom, a onda pije sok od celera. Zatim sledi zeleni smuti bogat hranljivim materijama i algama. To je u skladu sa onim što nutricionistkinja Nevena Veselinović savetuje sportistima, kako rekreativcima, tako i profesionalnim, a prenosi Index.hr.
– Ako želite da smanjite masne naslage, moja preporuka je da za doručak birate kombinaciju biljnih proteina (protein u prahu) i vlakana (tamno lisnato povrće). Izbegla bih bobičasto voće – rekla je nutricionistkinja.
Onima koji žele da povećaju mišićnu masu, savetuje se da se za doručak okrenu ovsenim pahuljicama, bobičastom voću i proteinskom prahu (0,9 grama po kilogramu telesne težine).
Važna je i hrana nakon treninga
Ona kaže da se najveće greške vezane za ishranu sportista javljaju posle iscrpljujućih treninga.
– Prva stvar koju uzmete posle treninga umnogome utiče na to kako ćete uticati na izgradnju mišića i sprečiti upale. Posle treninga treba konzumirati zeleni sok, vodu, limun, đumbir. Odmah nakon toga potrebno je dopuniti iscrpljene rezerve, a urme ili banane vam mogu u tome pomoći. Uopšte ne preporučujem čokoladu, čak ni proteinske pločice sa čokoladom jer sadrže dodatni šećer – objasnila je nutricionistkinja.
Tokom dana preporučuje kombinaciju biljnih proteina – žitarice kao što su kinoa, amarant, heljda i zeleno lisnato povrće, crveno sočivo ili edamame i vlakana.
Za večeru možete izabrati salate od mikro začinskog bilja i klica, kao i tofu sir i mahunarke.
Nevena Veselinović je bila jedan od učesnika panela “Od nule do heroja” sa konceptima na bazi biljaka koji je održan prošlog vikenda na Weekend Food Festivalu u Rovinju.
– Ne treba imati predrasude o tome da biljna ishrana nema dovoljno proteina i gvožđa. To je oblik ishrane koji ima toliko pozitivnih aspekata. To sam shvatila pre dvadesetak godina kada sam prestala da konzumiram meso, mleko ili jaja – rekla je nutricionistkinja
Pročitajte još:
7 Outfita francuskinja za proleće: Donosimo bezvremenske kombinacije koje odišu stilom Parižanki
Volite francuski modni stil? Izdvajamo 7 odevnih kombinacija Parižanki za proleće 2024. Stil Francuskinja česta je tema naših razgovora, a nije teško pretpostaviti i zbog čega. Naime, uvreženo mišljenje da su Parižanke dame koje neguju sofisticiranost, eleganciju i autentičnost u velikoj meri je tačno. Zahvaljujući Instagramu, poslednjih godina bilo nam je lakše da uvidimo neke od klasičnih tipova kombinacija koje one biraju. Reč je o outfitima koji su mahom uvek u trendu, te smo i ovog proleća, sastavili ultimativni vodič za njihove omiljene modne kombinacije. Bilo da je to trench kaput uparen s klasičnim slingback cipelama ili jednostavni par farmerki, bele majice i blejzera, postoje određene kombinacije koje Francuskinje nikada neće prestati da nose. U […]
Opširnije
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.