Ako ste do sada mislili da je instant kaša dobar izbor za doručak, prevarili ste se, kažu ruski nutricionisti. One su glavni krivci za nagli skok šećera u krvi, a odmah zatim musli, sokovi i smutiji. Nutricionistkinja Ina Kononenko objašnjava da kada pojedete ovakav doručak, nivo šećera u krvi se poveća, zatim se oslobađa hormon insulin koji snižava nivo šećera, a za rezultat dobijamo to da smo uskoro ponovo gladni.
Prema njenim rečima, ujutru ne bi trebalo da unosimo sveže ceđen sok jer sadrži veliku količinu šećera.
Kada popijete sok od pomorandže ili bilo koji drugi sok, šećer iz soka podiže nivo serotonina (hormona sreće), što vas čini srećnim na kratko, ali ste potpuno bez elana. Zbog dejstva insulina koji se aktivira prilikom unosa soka, ubrzo će doći do pada šećera i energije.
Da bi ste se osećali dobro, potrebno je da se aktivira dopamin, hormon koji će vam dati jutarnji elan, budnost i mentalni fokus. Za jutarnji obrok najbolje su složene kombinacije proteina, masti, ugljenih hidrata i vlakana. “Najbolje je doručkovati 30 do 40 minuta nakon buđenja, u intervalu od sedam do devet ujutro”, istakao je ruski doktor Vladimir Stankevič.
Prema njegovim rečima, najzdraviju hranu za doručak čine žitarice sa velikim brojem sporih ugljenih hidrata koji dugo neutrališu glad, jaja bogata vitaminima i mineralima, hleb od celog zrna i mlečni proizvodi izvori koji su izvori vitamina D, kalijuma i kalcijuma.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.