NP Sterija predstavom obeležava Svetski dan pozorišta za decu i mlade

VRŠAC – Kampanjom Povedi dete u pozorište svake godine 20. marta organizuje se obeležavanje Svetskog dana pozorišta za decu i mlade sa namerom da se podigne vidljivost i skrene pažnja na značaj pozorišne umetnosti u detinjstvu i odrastanju i njen doprinos osnaživanju društva.

Narodno pozorište „Sterija“ tim povodom takođe otvara vrata za najmlađu publiku – večeras sa početkom u 18 časova, vršački glumci izvešće predstavu za decu „Tri praseta“ po tekstu Milivoja Mlađenovića, a u režiji Bogdana Jankovića.

Povodom ovog međunarodnog praznika svake godine objavljuje se poruka nekog značajnog pozorišnog stvaraoca iz oblasti pozorišnog stvaralaštva za decu. Ove godine tu poruku sačinila je Su Džajls, predsednica ASSITEŽ-a (Međunarodne asocijacije pozorišta za decu i mlade). Prenosimo deo njene poruke u nastavku:

„Na današnji dan, 20. mart 2023, spoznajemo koliki je značaj umetnika u pozorištu i izvođačkim umetnostima za mladu publiku: koristeći temeljno strukovno poznavanje svoje publike, oni mogu da donesu velike promene u živote dece. Pristup publici u pozorištu i performansu za mladu publiku je specifičan – deca i mladi se uvažavaju kao mudra i pronicljiva publika koja učestvuje i doprinosi kulturi, i koja ima pravo da iskusi umetnost uz svu slobodu izražavanja. Kada damo prostor i i kada uvažavamo maštu mladih ljudi, dajemo im temelje na kojima mogu da izgrade čvrstinu i samopouzdanje (…)

Na ovaj Svetski dan pozorišta i performansa za decu i mlade pozivam sve nas koji radimo u ovom sektoru da potražimo put do nove mlade publike koju ne poznajemo i sa kojom se još nismo susreli. Pristup pozorištu i predstavama nije uvek moguć, pa je na nama, stručnjacima u ovoj oblasti, da to omogućimo, gde god i kako god možemo. Neophodno je, u kakvim god da se okolnostima nalazimo, da našim različitim praksama premostimo jaz između stvarnosti i mašte i otvorimo mogućnosti za svu decu i mlade, svuda na svetu“.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: