NP Sterija 79. sezonu otvorilo premijerom predstave za decu

Prvom premijerom, Interaktivne predstave za decu (i odrasle) „Kamena srca“, po tekstu Marine Milivojević Mađarev i u režiji Bojane Ivanov-Đorđević, otvorena je 79. sezona vršačkog teatra.

U predstavi igraju Ivan Đorđević, Srđan Radivojević, Jovana Andrejević Grujić i Jovana Božić, dok je muziku za predstavu komponovala Snežana Milanović. Za scenski pokret i koreografiju angažovana je Aleksandra Pejić, a kostime i scenografiju za ovu predstavu kreirala je Sofija Lučić.

Ovim povodom održana je i konferencija za novinare, na kojoj su govorili dr Trajan Kačina, član Gradskog veća za kulturu, Ivan Đorđević, v.d. direktora NP „Sterija“, kao i deo umetničkog tima koji je bio angažovan na realizaciji ovog nesvakidašnjeg projekta.

Dr Kačina je tom prilikom istakao da je zadovoljan kontinuitetom razvoja kada je Narodno pozorište „Sterija“ u pitanju i najavio nove investicije potvrdivši planove za već najavljenu rekonstrukciju krova pozorišne zgrade u narednom periodu. V.d. direktora NP „Sterija“ izrazio je s tim u vezi duboku zahvalnost za podršku koju Pozorište kontinuirano dobija od Grada Vršca u poslednjih nekoliko godina, istakavši da je poslednja rekonstrukcija krova izvedena davne 1986.

U kontekstu programskih aktivnosti, na konferenciji je najavljeno osnivanje dečje i omladinske scene pri NP „Sterija“, kao i intenzivnija saradnja sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu čiji su profesori već pružili podršku za ovakve ambicije vršačkog teatra. U sezoni koja se zahuktava najviše pažnje posvetiće se deci i mladima, a u sklopu tih ambicija biće kreirani različiti programi razvoja publike. „Otvaranje nove pozorišne sezone zbog toga i jeste u znaku pozorišta za decu (i odrasle) i u znaku Kamenih srca “, istakao je Đorđević.

Polazna osnova za nastanak ove predstave za decu (i odrasle) prema tekstu dr Marine Milovojević Mađarev, koja bez sumnje spada u red najznačajnijih savremenih stvaralaca za decu na našim prostorima, bila je ideja da se ostvari projekat produkcijski dostojan velikih investicija u Narodnom pozorištu „Sterija“ koje je zahvaljujući posvećenom angažovanju Grada Vršca u razvoj pozorišnog života uložio Pokrajinski sekretarijat za kulturu ali i republičko Ministarstvo kulture i informisanja, istakla je autorka ove predstave, Bojana Ivanov-Đorđević.

Ona je takođe rekla da je izboru ovog teksta prethodila želja da se za najmlađu publiku postavi delo relevantnog, savremenog dramskog autora za decu, ali i da ih je put kojim su se kretali tokom procesa rada prateći ideju Marine Milivojević Mađarev, vodio mnogo dalje i dublje, sve do tačke kada se može reći da je stvorena višeznačna, simbolička predstava koja iz mnogo razloga može biti zanimljiva odrasloj publici, jer u drami Kamena srca autorka, kako u svojoj studiji ističe Milan A. Mađarev, istražuje prožimanje svetova u duhu postmodernizma.

„Odgovor na brojna pitanja i analize kojima smo se bavili u procesu rada na ovoj predstavi bio je jednoglasan – igrali smo se ponekad žustro, ponekad i zamišljeno, ali smo se sasvim sigurno uspešno zaigrali i zajedno stigli do uprizorenog sna u kome zajedno sa glumcima u pojedinim momentima predstave sanja i publika“, kaže Ivanov-Đorđević.

Stvaraoci ove predstave imali su cilj da se obrate publici u što većem obimu, imajući u vidu i razvijajući mogućnost da je u stilu komedije del arte, prilagode različitim uzrastima i starosnim dobima, jer centralna tema, a to je strah, tiče se svih bez obzira na godine.

Ovom premijerom otvara se 79. sezona Narodnog pozorišta „Sterija“ koje je kako je na konferenciji istaknuto u periodu jubileja kada se obeležava 30 godina Međunarodnog festivala klasike „Vršačka pozorišna jesen“, 20 godina Profesionalne scene na rumunskom jeziku pri NP „Sterija“, kao i 100 godina od rođenja Ivana Vukova, nekadašnjeg glumca i upravnika vršačkog pozorišta koji je 1954. sprečio njegovo zatvaranje.

Konferencija je završena jednoglasnim pozivom za sve Vrščane da u što većem broju dođu na premijeru zakazanu u nedelju 24.09. u 11 sati i prisustvuju svojevrsnom spektaklu uprizorenog sna nastalog sinhronizovanim radom i stvaralaštvom svih zaposlenih, uz vrhunsku primenu najsavremenije opreme za svetlo i ton koja je od nedavno, zahvaljujući podršci pristigloj od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, pristigla u Vršac.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: