logo transparend vojvodina uzivo

NP Fruška gora: Učestali napadi na lica koji naplaćuju ulaznice za ulaz u Nacionalni park

VOJVODINA – U poslednjih mesec dana primećen je zabrinjavajući trend učestalih verbalnih napada pojedinih posetilaca na čuvare prirode koji obavljaju svoj posao na punktovima za naplatu ulaznica. Ovi napadi se manifestuju kroz psovke, uvrede i poniženja, a često ih prate i nasilničke vožnje automobilima u blizini ovih punktova.

Ovaj trend ne samo da predstavlja neprihvatljivo ponašanje prema javnim službenicima, već može dovesti i do fizičkih povreda, što otvara pitanje krivično-pravne odgovornosti napadača. Stoga je važno da se ova situacija odmah adresira i spreči dalje eskaliranje problema.

Čuvari prirode imaju status službenog lica I igraju ključnu ulogu u očuvanju naše prirodne baštine . Smatramo da je neophodno da se javnost upozna sa njihovom ulogom i odgovornostima koje imaju prilikom vršenja svog posla.

Čuvari zaštićenog područja su u obavezi da primenjuju Zakon o zaštiti prirode, a s obzirom da rade u Nacionalnom parku dužni su da i primenjuju Zakon o Nacionalnim parkovima. NJihova prava i obaveze su jasno i precizno definisane u određenim članovima zakona, i to su:

-praćenje kretanja i aktivnosti svih posetilaca i korisnika u zaštićenom području, posebno transporta građevinskog materijala i izgradnje objekata, korišćenja mineralnih sirovina, šume, flore i faune, uključujući divljač i ribe, upotrebu motornih vozila i plovila, postavljanje objekata na vodi i ulazak u objekte i zone gde su posete ograničene ili zabranjene, loženje vatre na otvorenom, odlaganje otpada, odvijanje sportskih takmičenja i drugih manifestacija;

-praćenje stanja biljnih i životinjskih vrsta kao i drugih vrednosti zaštićenog područja;

-pružanje pomoći i saradnja sa lokalnim stanovništvo;

-pružanje podataka, pomoć i usluge posetiocima pri obilasku i razgledanju zaštićenog područja, naučnim istraživanjima i obrazovnim aktivnostima;

-saradnja sa korisnicima prirodnih resursa u zaštićenom području;

-saradnja sa nosiocima stvarnih prava na nepokretnostima u zaštićenom području u cilju zaštite prirode;

-saradnja sa drugim čuvarskim službama, inspekcijama i organima unutrašnjih poslova.

Foto: NP Fruška gora

Ukoliko dođe do narušavanja unutrašnjeg reda ili zaštite prirode čuvar je dužan da legitimiše lica koja su u nedozvoljenim radnjama, izvrši pregled svih vozila i plovila, privremeno oduzme predmete i sredstva kojima je izvršen prekršaj ili krivično delo, i da naloži počiniocu vraćanje narušene prirode u prethodno normalno stanje.

Svaki čuvar u zaštićenom području poseduje službenu legitimaciju na kojoj se nalaze njegovi osnovni podaci kao i podaci o licenci za obavljanje stručnih poslova. Svi čuvari imaju status službenog lica, nose službenu odeću čiji izgled i oblik je propisan pravilnicim.

Čuvari zaštićenog područja i čuvari šuma su ravnomerno raspoređeni duž Fruške gore.

Pozivamo sve posetioce prirodnih lokaliteta parka da poštuju rad čuvara prirode i da se uzdrže od bilo kakvog nepoštovanja ili nasilničkog ponašanja.

Uzmimo u obzir da su čuvari prirode tu da nam pomognu i da nas usmere ka pravilnom ponašanju u prirodi. Njihov posao je zahtevan i često podložan stresu, stoga je važno da im pružimo podršku i poštovanje koje zaslužuju.

Nadamo se da će ovakvi incidenti postati prošlost uz zajedničke napore svih nas.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.