Novosadski univerzitet ponovo među 1.000 najboljih univerziteta na Vebometriks listi

NOVI SAD – Univerzitet u Novom Sadu ostvario je značajan napredak od čak 47 mesta na najnovijoj Vebometriksovoj rang-listi najboljih svetskih Univerziteta za 2023. godinu.

Kako se navodi u najnovijem Vebometriksovom izveštaju, koji je objavljen na sajtu ove obrazovne institucije, Univerzitet u Novom Sadu je zadržao drugu poziciju na listi najboljih visokoškolskih ustanova u našoj zemlji.

Za razliku od prošle godine i liste koja je objavljena u julu mesecu,  kada je zauzimao 1.009 mesto, ove godine je poboljšao svoju poziciju i nalazi se na 962 mestu najboljih svetskih Univerziteta.

Univerzitet u Beogradu na svetskoj listi je zauzeo 443 mesto, Univerzitet u Nišu 1.487, a Univerzitet u Kragujevcu 1.786.

Ako posmatramo najbolje Univerzitete Evrope, naš Univerzitet je u ovoj akademskoj godini zauzeo visoko 389 mesto. Na evropskoj listi Univerzitet u Beogradu je zauzeo 177 mesto, Univerzitet u Nišu 569, a Univerzitet u Kragujevcu 668 mesto.

Vebometriks je svetski priznata rang-lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija koja radi pri Španskom nacionalnom istraživačkom savetu iz Madrida.

Španski nacionalni istraživački savet je jedno od tela španskog ministarstva za nauku i inovacije.

Istraživanje je prvi put sprovedeno 2004. godine i od tada se sprovodi dva puta godišnje.

Prilikom procesa metodologije rangiranja univerziteta analiziraju se četiri kategorije:
  • vidljivost,
  • otvorenost,
  • izvrsnost i
  • prisustvo na internetu.

Na ovoj listi rangirano je preko 31.000 univerziteta iz celog sveta.

Tradicionalno, prve tri pozicije na Vebometriksu zauzimaju američki univerziteti. Na prvom mestu je univerzitet Harvard, drugo Stanford, a treću poziciju zauzima Massachusetts Institute of Technology.

Što se tiče evropskih univerziteta, najbolje je plasiran univerzitet Oxford, koji zauzima peto mesto na ovoj listi.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: