Novosadski Naučno-tehnološki park našao novu primenu za VR naočare (FOTO)

NOVI SAD – Naučno-tehnološki park u Novom Sadu danas je organizovao nešto drugačije davanje krvi, a svi zainteresovani za donaciju imali su priliku da to učine uz VR naočare i tako izmene pogled na svet u nekoliko minuta.
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Okupljeni iz kompanija u NTP-u mogli su da VR naočarama tokom procesa budu na drugoj lokaciji i tako se lakše opuste i budu u mirnijem “svetu”. Ideja je potekla od zaposlenih ove institucije da se virtualna stvarnost pokaže na delu kada je potrebno umiriti nekog pacijenta.

Doktorka Milica Vojnović istakla je da se na ovaj način povećava zainteresovanost i da se poboljšava utisak davanja krvi.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Odziv je odličan i ovim putem se zahvaljujemo organizatorima i davaocima, jer su velike nestabilnosti sa zalihama krvi i svaka pomoć nam znači. Svaki veći odziv je više nego dobrodošao- rekla je dr Vojnović.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Iz NTP-a su pripremili različite segmente- meditacija, dokumentarac iz Međunarodne svemirske stanice na kojem su davaoci mogli da vide pogled na Zemlju imao je edukativni karakter, a treći segment obuhvatio je kenijsku savanu i tako imao za cilj upoznavanje drugih zemalja.

Mladen Seničar, sa Instituta za veštačku inteligenciju, prvi put je na ovaj način dao krv.

Mladen Seničar; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Pozvao bih sve ljude koji nemaju problema sa zdravljem da doniraju krv. Ovde je dosta ljudi koji su spremni da pomognu nekima kojima to treba. Preko VR naočara sam imao priliku da budem u Keniji, u prirodi, i zaista kao da sam bio tamo- naveo je Mladen za naš portal.

Vladimir Todorović, rukovodilac Centra za razvoj, naglašava da se virtualna realnost se danas primenjuje u mnogim segmentima, pa čak i u savladavanju strahova.

-Najčešće je povezuju sa igricama, ali je ona mnogo više od toga, i sve više će postojati alat koji ćemo koristiti za rešavanje određenih stvari. Biće je sve više u industriji, jer ćete tako mnogo brže učiti ljude, jer su oni više vizuelni tipovi i prvo će gledati na VR-u kako se neki uređaj servisira i to primeniti- objašnjava Todorović.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Iz Naučno-tehnološkog parka ističu da se nadaju da bi ovakva akcija mogla da postane redovna aktivnost ove inovativne zajednice.

Davaoci mogu donirati krv svakog radnog dana u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, U Hajduk Veljkovoj 9a, od 7.00 do 19.00 časova.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.