Novosadski gastronomski festival „Ukusi Vojvodine“ danas i sutra u Beogradu

BEOGRAD – Novosadski gastronomski festival „Ukusi Vojvodine“ danas i sutra gostuje u Beogradu u tržnom centru „BEO“. Manifestacija, koja se održava svakog septembra u Limanskom parku, od prošle godine u manjem formatu ima promociju širom Srbije.

U Vojvodini se uvek dobro jelo – konstatuje u pesmi Đorđe Balašević. Poneki od specijaliteta pobrojani u poznatim rimama, ali i mnogi drugi gurmanski ukusi i mirisi, preselili su se na kratko iz Novog Sada u Beograd.

Stare i proverene vojvođanske recepte od zaborava čuva festival, koji od 2017. godine Vojvodinu nastoji da brendira kao prepoznatljivu gastronomsku destinaciju.

„Četvrti put u Beogradu i drugi put u „BEO“ šoping-centru. Očekuju nas ovde divni kuleni, pršute, sirevi, zaista lepe štrudle, domaće piće, kao što su domaći prirodni sokovi, rakije, piva, …“, rekla je PR Festivala „Ukusi Vojvodine“ Sara Balaban.

Na štandovima je više od 40 izlagača.

„Najviše ide slanina i čvarci. Verovatno jer je neka tradicija ostala od davnina. Stariji ljudi su to najviše koristili i to se prenosi na mlađa kolena i zato je to sada najtraženiji proizvod“, kazao je Žarko Mođić sa Poljoprivrednog gazdinstva „Ukusi Fruške gore“ iz Vrdnika.

„Bavimo se proizvodnjom polutvrdih dimljenih sireva od čistog kravljeg mleka. Sve zavisi od ukusa. Uglavnom ljudi vole da probaju te specifične, recimo, suvu šljivu, biber, a ko je za klasiku, taj bira tucanu papriku, beli luk i peršun“, napomenula je Katarina Tadić sa Poljoprivrednog gazdinstva „Tadić“ iz Donje Bukovice.

„U pitanju je francuski proizvod, njihov tradicionalni slatkiš nugat, koji po njihovoj recepturi pravimo u Sremskim Karlovcima i imamo domaći med uz to, pošto je osnovni sastojak med, belance od jaja, bademi i voda“, mišljenja je Nikola Veselinović sa Poljoprivrednog gazdinstva „Gajić“ iz Sremskih Karlovaca.

Na jednom mestu su proizvodi različitih nacionalnih kuhinja, a tu je i jedan poznati kuvar, koji dobro poznaje specifičnosti vojvođanske trpeze.

„Mislim da je to specifičnost Vojvodine, da nije ista i da je uvek drugačija. Ukusi su jaki, sadržajni, puno mesa se jede, da, da, stalno“, rekao je kuvar Saša Mišić.

Dvodnevni festival, za koji nisu potrebne ulaznice, posetiocima vrata otvara i sutra, od 10 do 22 časa.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.