Novosadske zanatlije: Ukrasni valjci „RollerRock“ (FOTO/VIDEO)

NOVI SAD – Upoznajte porodicu Šuka i njihovu malenu fabriku ukrasnih valjaka u Begeču. Svoju manufakturu osnovali su pre više od pet godina s ciljem da ožive ovaj stari zanat i kako bi dugo čuvano porodično blago, skriveno u prašnjavim ladicama ugledalo svetlost dana.

Ukoliko ste upoznati sa kulturom vojvođanskih domaćinstava i salaša, onda znate koliko je kroz istoriju bilo cenjeno ukrašavanje unutrašnjih zidova i prostorija kuće.

Te šare su bile simbol lepote, umetnosti i ukrašavanja životnog prostora koje su odavale utisak topline doma.

Zub vremena načeo je i ovaj zanat, ali spletom okolnosti, dogodila se nova iskra, a esnaf je dobio nove entuzijaste.

Ponovnom upotrebom ukrasnih valjaka, ovaj tip dizajniranja životnog prostora, može se reći, prolazi kroz svojevrsnu renesansu i u današnjem svetu dizajniranja, pravo je osveženje.

Na samom početku u proces proizvodnje bila je uključena cela porodica, ali kako se manufaktura razvijala, Zorka je sa svojim suprugom, započela porodični biznis.

S obzirom da se izradom takvih valjaka bave obnovom kulturnog nasleđa, došli su do zaključka da valjci izazivaju veliku potražnju i interesovanje, kupci su oduševljeni pa samim tim „RollerRock“ proizvodnja radi punom parom.

Zorka kaže da su trenutno jedina porodica koja proizvodi ukrasne valjke u Srbiji i koja na mala vrata vraća ovaj zaboravljeni zanat, a kolekciju od minimum 150 mustri planiraju da prošire.
Foto: Gradske info

„U početku nije bilo lako, jer treba potrefiti recepturu, a mi nismo iz te branše. Na kraju smo uspeli u tome da valjci budu fukcionalni, da izgledaju kako treba i da ostavljaju otisak“, kaže Zorka, preduzetnica „RollerRock“ porodične manufakture.

Proces izrade valjka nije jednostavan, svaki valjak proizvodi se ručno i peče se u kalupu prema staroj recepturi na određenoj temperaturi.

Koristi se kvalitetna silikonska guma, koja zbog svoje karakteristike omogućava valjku odgovarajuću mekoću i lako rukovanje pri radu, tako da se mogu oslikavati ne samo zidovi već i sve druge ravne površine poput tekstila ili nameštaja.
Foto: Gradske info

„Ceo dan smo angažovani oko izrade valjaka, suprug obavlja grube mašinske radove, a ja se bavim finim radovima, prodajom i marketingom. Prisutni smo na društvenim mrežema i trudimo se da budemo vidljivi kako bi nas pronašli svi zainteresovani kupci“, za Gradske info je rekla Zorka.

Koliko je interesantna izrada ukrasnih valjaka možete pogledati u našem video i saznati o još jednoj zanatskoj priči.
Foto: Gradske info
Foto: Gradske info

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: