Novosađani napravili najbolju šopsku salatu u Pančevu

PANČEVO – Zoran Bajić iz Novog Sada napravio je najbolju salatu i osvojio pehar za prvo mesto na Festivalu šopske salate u Pančevu.

Drugo mesto osvojila je Sanja Markov iz Pančeva, dok je treće mesto pripalo Krasenu Jurukovu iz Bugarske, savetniku u Ambasadi Bugarske u Srbiji.

U pravljenju najbolje salate nadmetalo se 15 učesnika iz Pančeva, Ivanova, Novog Sada i Beograda.

 

Šopsku salatu ocenjivao je tročlani žiri

 

Ovaj četvrti Festival šopske salate organizovalo je Udruženje građana bugarske nacionalne manjine “Šopsko oro”.

Festival je otvorio najstariji član Udruženja Sreten Rajkov.

U okviru festivala u parku Barutana nastupio je i gajdaš Milan Vašalić iz Banatskog Velikog Sela, kao i Ognjan Cvetkov, profesor bugarske književnosti u Ivanovu koji je svirao harmoniku i pevao bugarske tradicionalne pesme.

 

Gajdaš Milan Vašalić

 

Ljubinko Markov, potpredsednik udruženja “Šopsko oro” kaže da se festival održao po već utvrđenim propozicijama i sa zahvalnicama i prigodnim nagradama za učesnike i pobednike. Takmičari su svoje uzorke izlagali u porcijama od po pola kilograma, a ocenjivali su se izgled, miris, ukus i sveopšti utisak, koje je vrednovao tročlani žiri.

Specijalni gost Festivala šopske salate bio je savetnik za medije pri ambasadi Republike Bugarske u Srbiji Krasen Jurukov koji je osvojio treću nagradu u pravljenju šopske salate.

 

Krasen Jurukov iz Ambasade Bugarske u Srbiji osvojio je treće mesto za svoju šopsku salatu

 

“Drago mi je što je ovaj festival još jednom potvrdio značaj zajedništva. Ovde nisu učesnici samo pripadnici bugarske nacionalne zajednice, već svako ko je želeo da dođe da sa nama pravi šopsku salatu. Jako važno da svako poznaje svoje komšije i negovanje dobrih odnosa. Bugarska i Srbija tradicionalno neguju dobre odnose. Što se više budemo upoznavali to ćemo više raditi zajedno. Šopska salata je nastala nakon Drugog svetskog rata u Bugarskoj. Po jednoj verziji smislili su je kuvari Balkan Turista. Bugarska je poznata po poljoprivredi, po paradajzu, paprici. Šopska salata je zapravo trobojka na zastavi Bugarske, jer su osnovni sastojci krastavac, paradajz i sir. Ovo je način da se u Srbiji promoviše i deo Bugarske tradicije i gastronomije”, kaže Krasen Jurukov.

 

Šopska salata nije samo jedan od omiljenijih specijaliteta sa menija balkanske kuhinje, nego od 2008. i deo evropske kulturne baštine koju je Bugarska zajedno sa ćirilicom unela u Evropsku uniju.

Udruženje “Šopsko oro” postoji od 2015. godine, ima 300 članova i nastoji da različitim aktivnostima afirmiše bugarsku tradiciju i kulturu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.