logo transparend vojvodina uzivo

Novogradnja u Subotici čini polovinu ukupne vrednosti izvedenih građevinskih radova

gradnja
SUBOTICA – Novogradnja u Subotici beleži trend rasta, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za novogradnju je prošle godine izdato 54 građevinske dozvole više nego 2020, dok je u prva dva meseca ove godine izdato je 27 građevinskih dozvola za novogradnju. Kada se govori o stanovima u novogradnji, cene su porasle za 8 odsto u odnosu na 2020. godinu.

U godini za nama izdato je 815 građevinskih dozvola, što je skoro 200 dozvola više nego 2020. godine.

– Posmatrajući 2020. i prethodnu godinu, beleži se rast broja izdati građevinskih dozvola, kao i rast broja građevinskih dozvola za novogradnju. Tako je 2020. za novogradnju izdata 181 građevinska dozvola, dok je prošle godine za novogradnju izdato 235 građevinskih dozvola – kaže Danica Abraham, načenik Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u Subotici.

U prva dva meseca ove godine izdato je ukupno 27 građevinskih dozvola za novogradnju.

– U januaru su izdate 43 građevinske dozvole, od toga 16 za novogradnju, dok je u februaru izdato 29 dozvola, odnosno 11 za novogradnju.

Cene stanova u novogradnji porasle su za 8 odsto u odnosu na 2020. godinu, pa je tako prosečna cena kvadrata u prethodnoj godini iznosila nešto više od 105 hiljada dinara. Prema poslednjim podacima, značajno povećanje beleži se i u broju završenih stanova u novogradnji.

– Tu imamo poslednje podatke iz 2020. godine kada je završen 561 stan u Subotici, što je značajno povećanje u odnosu na 2019. godinu kada je završen 341 stan – objašnjava sagovornica.

Od ukupne vrednosti izvedenih građevinskih radova, više od 50 odsto odnosi se na novogradnju.

– U 2020. godini ukupna vrednost izvedenih građevinskih radova bila je skoro 9 milijardi dinara, od toga vrednost izvedenih radova u novogradnji je bila oko 4,7 milijardi.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.