Novogodišnji intervju: Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija

INĐIJA – U novogodišnjem intervjuu Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija, osvrnuo se na proteklu godinu, na najznačajnije investicije i projekte ali je istakao i šta se planira u 2023. godini.

– “Kada pričamo o 2022. godini, svakako događaj godine, ali ne samo događaj godine 2022., kada pričamo o privredi i budžetu opštine Inđija, pričamo o stoleću. Dakle jeste definitivno fabrika Tojo Tajers, koja je nedavno otvorena zvanično počela sa radom iako je probna proizvodnja počela pre nekih 3 meseca” – rekao je Vladimir Gak i dodao da u svim ovim teškim momentima koje Srbija proživljava i koji su teški za našu državu otvaranje ovakvog jednog giganta je veoma značajno što je i Aleksandar Vučić predsednik republike Srbije potvrdio, jer zna koliko je ova investicija značajna za celu državu, opštinu Inđija i za čitav region Srema.

Foto: Opština Inđija
Foto: Opština Inđija
Foto: Opština Inđija

Izgradnja fabrike Tojo Tajers je veoma bitna za položaj porodice, jer su plate u ovoj kompaniji znatno veće iznad proseka, a njeni planovi su da se značajno proširi u naredne 2-3 godine. Opština Inđija će prve benefite od Tojo Tajersa videti početkom godine kada se očekuje da se iz ove kompanije u budžet slije preko 150 miliona dinara.

U svom obraćanju medijima predsednik Gak je najavio mogućnost da se u 2022. godini konačno završi sportska hala i istakao da su radovi u punom jeku. Ponovo je naglasio da je sportska hala projekat koji nije trebao opštini Inđija, rekao je da je stigla nova sudska presuda iz 2010. godine na 700 miliona dinara, i dodao da kada neko donosi odluku i kada zadužuje grad a nije plaćao, a navodno je zidana sportska hala, dolazi se u situaciju da sada pričamo o dugovima sportske hale koji su napravljeni pre 12 godina. To se kako je rekao Gak zove neodgovornost. Zato je, prema njegovim rečima, jako važno kada građani izađu na lokalne izbore ko vas predstavlja, na kakav način se odnosi prema budžetu i kako raspolaže sa budžetom građana opštine Inđija.

Foto: Opština Inđija
Foto: Opština Inđija
Foto: Opština Inđija
Foto: Opština Inđija

– “Takođe bi naglasio još jedan istorijski projekat, a to je izgradnja sportske hale u Beški. To je ono što je Beška tražila, to je ono što su naši sugrađani iz Beške i okoline tražili decenijama, da imaju reprezentativan sportski objekat, koji se na kraju ne završi samo sa sportom. Za prvu fazu, temelje, ugovor je već potpisan,danas ili sutra, izvođač koji je dobio ovu javnu nabavku će krenuti sa poslom i da će vrlo brzo ova prva faza biti završena. Za sledeću godinu predviđen je nastavak ovih radova, tako da do kraja sledeće godine, nadamo se da će sportska hala u Beški, biti pod krovom a 2024. se nadamo da ćemo je predati na upotrebu građanima Beške, ali i čitave Inđije” – dodao je predsednik Gak.

Predsednik optine Inđija, Vladimir Gak, je govorio i o dve nove investicije koje su započete u 2022. godini o Kemo Impeksu i o fabrici koja će proizvoditi armaturne mreže. Ove dve investicije nalaze se u industrijskoj zoni na lokaciji 15. Ovih dana počela je sa izgradnjom svog pogona i firma Mermer i granit.

– “U 2022. godini ispisali smo sportsku istoriju Inđije. Inđijske rukometašice, rukometnog kluba „Železničar“ su postale prvaci države Srbije, i to je prvi put u istorijiInđije, da u kolektivnom sportu imamo prvaka države. Izašli smo i u evropsko takmičenje, nismo mogli tu da se borimo, ali nismo se ni obrukali” – istako je predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak.

Foto: Opština Inđija

U svom obraćanju Vladimir Gak se osvrnuo i na turizam i istako značaj turizma za razvoj opštine. Naglasio je završetak Keltskog sela, koje je postalo prava turistička atrakcija, gde je u toku godine 10.000 pre svega dece posetilo ovaj lokalitet. On je izrazio nadu da će Turistička organizacija opštine Inđija naredne godine biti prva u Srbiji, kada je u pitanju dodela Turističkog cveta. U pogledu razvoja turizma realizovaće se i plan za postavljanje balona sa Kapadokije na Krčedinskoj adi, što će u mnogome doprineti ne samo razvoju turizma nego će i jedan broj ljudi naći zaposlenje ali i dodatni prihod u budžet.

Foto: Opština Inđija

Projekat koji je takođe značajan za razvoj turizma na teritoriji opštine Inđija, jeste šetalište iznad Dunava u Starom Slankamenu za koji postoje trenutno papirološki problemi. Novac je obezbeđen, očekuje se i da će problemi oko saglasnosti biti uskoro rešeni i da će se uskoro krenuti u realizaciju ovog projekta. U 2022. godini, prema Gakovim rečima, asfaltirano je osam ulica u Inđiji, dužine 5,2 km ukupno. U Čortanovcima jedna ulica, dužine 740 metara i u Krčedinu dve ulice dužine 800 metara. Za sledeću godinu za održavanje putne infrestrukture iz redovnog budžeta predviđen je značajni deo sredstava.

Foto: Opština Inđija

Kako je u toku 2022. godine, na žalost bilo mnogo saobraćanih nesreća, opština Inđija je iz republičkog budžeta dobila 60 miliona dinara za projekat „Inđija pametan grad“. Ovim projektom pokriće se ključne ulice, škole, raskrsnice ne samo u gradu nego i na selima video nadzorom, drastično će se povećati bezbednost u saobraćaju. U planu je da Inđija, bude apsolutno uređen grad u tom smislu i cilj lokalne samouprave je da bude prvi pametni grad u Srbiji.

Foto: Opština Inđija
Foto: Opština Inđija

Izuzetno velika ulaganja iz bužeta opštine Inđija idu u javnu rasvetu, kao i u poljoprivredu. Ne sme se zaobići ni ulaganja u obnovu voznog parka JKP „Komunalac“, uređenje parkova, uređenje škola na teritoriji opštine Inđija. Težnja lokalne samouprave je da konstantno ulaže u decu. Gak se osvrnuo na nemio događaj koji je vezan za pad plafona u vrtiću i dodao da se očekuju zvanični izveštaji. Čelnici lokalne samouprave, kao i direktori javnih preduzeća i ustanova, su u svakodnevnom kontaktu sa građanima, kako nam je rekao predsednik Gak, osluškuju se potrebe stanovništva.

Foto: Opština Inđija

Kada je u pitanju budžet za 2023. godinu u planu je da se za komunalnu delatnost izdvoji 710 miliona miliona dinara, kad je u pitanju poljoprivreda ukupno je u planu da se izdvoji 133 miliona dinara, saobraćaj i saobraćajna infrastruktura 706 miliona.

Za predškolsko vaspitanje iz budžeta za 2023. godinu izdvojiće se 379 miliona dinara, koje obuhvata i besplatan boravak dece u vrtiću za svu decu na teritoriji opštine Inđija. Iz budžeta je za osnovno obrazovanje planirano 216 miliona, srednje obrazovanje 79 miliona, za socijalnu i dečiju zaštitu 224 miliona, za zdravstvenu zaštitu 131 milion, dok je za sport u budžetu za narednu godinu planirano 230 miliona.

Ono što je novina u 2023. godini u planu je izrada projekta za uređenje prostora za muzičku školu uz saradnju sa državnom muzičkom školom iz Rume, gde će se urediti prostor iznad Poslovno obrazovnog centra Inđija. Polaznici škole će steći osnovno muzičko obrazovanje na nekolikko instrumenata. Trenutno se održavaju časovi u osnovnoj školi „Jovan Popović“ u Inđiji i 118 dece iz Inđije pohađa ovu muzičku školu. Lokalna samouprava je u obavezi da obezbedi prostor i da kupi muzičke instrumente.

Kada se saberu najznačajnije oblasti koje su gore nabrojane one zahvataju 30,53% budžeta odnosno trećinu budžeta što je suštinska podrška deci i porodici. Budžet za godinu je, kako je naglasio Gak, je kreiran onako kako je najbolje za najmlađe, obrazovanje i za porodicu.

– “U planu su dve velike stvari i suštinske za Inđiju, koje će nam drastično promeniti i život, ali i izgled, ne možemo dostići ovaj nivo razvoja a da nam Gradski trg izgleda ovako kako izgleda i da nam pijaca izgleda kako izgleda. Dve ključne stvari koje će se u samoj Inđiji raditi biće izgradnja gradske pijace i izgradnja Gradskog trga” – dodao je Vladimir Gak i rekao da je predviđeno kreditno zaduženje za narednu godinu ali to ne znači da će se ono i desiti.

Mnogo stvari je predviđeno novim budžetom kao što je proširenje novog objekta „Labud“ predškolske ustanove „Boško Buha“, izgradnja prostorija za vrtić u Novim Karlovcima, Maradiku, i Jarkovcima, proširenje kapaciteta vrtića u Ljukovu, kapela u Čortanovima, Maradiku i Ljukovu, nastaviće se ulaganje i u sport i u kulturu.

Na samom kraju intervjua predsednik opštine Inđija Vladimir Gak, je čestitao predstojeću Novu godinu i Božić, uz želju svojim sugrađanima da ih provedu u zdravlju, miru, ljubavi sa svima koji su vam dragi.

– “Da zajednički trudimo se i radimo sve što možemo i koliko je do svakoga od nas da naša Inđija bude što lepša, da bude što progresivnija, jer sve što radimo, radimo za budućnost naše dece koja žive na teritorije opštine Inđija ali i svih onih koji će se ovde doseliti i da budemo ponosni svi zajedno na to što Inđijna jeste najbolje mesto za porodicu” – Vladimir Gak predsednik opštine Inđija.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.