Novogodišnji intervju predsednika opštine Odžaci

Foto: opština Odžaci
ODŽACI – Predsednik opštine Odžaci Goran Nikolić analizirao je godinu na izmaku, a takođe i najavio realizaciju novih razvojnih projekata.

Kako ocenjujete 2022. godinu, kada je u pitanju ostvareni napredak u opštini Odžaci?

Godina na izmaku bila je veoma izazovana za sve nas, ali rekao bih i veoma uspešna kada je u pitanju razvoj opštine Odžaci. U ovoj godini započeta je realizacija nekoliko velikih infrastrukturnih projekata, koji će doprineti boljim uslovima života i rada u našoj opštini.

Zahvaljujući odgovornoj politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbija je danas stabilna i jaka zemlja, u kojoj i manje sredine poput opštine Odžaci mogu da se razvijaju i rešavaju višedecenijske infrastrukturne i druge probleme. Imamo značajnu podršku viših nivoa vlasti i uz njihovu podršku smo započeli velike infrastrukturne projekte od značaja za napredak opštine Odžaci. Istovremeno, domaćinskim ponašanjem prema opštinskom budžetu stvaramo uštede, a ta sredstva kroz brojne mere usmeravamo ka građanima.

 

  1. godinu pamtićemo kao godinu u kojoj smo počeli da rešavamo višedecenijske probleme, sa kojima su se susretale generacije naših sugrađana.

Koji su najznačajniji projekti čija je realizacija započela ove godine?

Moram istaći da je početak zamene starih cementno-azbestnih cevi, jedan od najvažnijih projekata. Zahvaljujući podršci viših organa vlasti privode se kraju radovi na prve dve faze zamene, a uskoro nas očekuje i početak treće faze, čime ćemo dobiti sigurno i stabilno vodosnabdevanje u narednim godinama.

Započela je izgradnja Bloka B predškolske ustanove Poletarac u Odžacima. Završetkom ovih radova u narednoj godini, konačno ćemo ukinuti liste čekanja za boravak dece u vrtiću. Reč je o objektu od preko 800 metara kvadratnih koji će imati 4 radne sobe I fiskulturnu salu, a sa pomoćnim objektom radi se o investiciji od skoro hiljadu metara kvadratnih.

Privodimo kraju prvu fazu izgradnje pešačko biciklističkih staza pored kanala Dunav-Tisa-Dunav, u 4 mesta naše opštine Karavukovu, Srpskom Miletiću, Deronjama i Odžacima. Na ovaj način približićemo prirodne lepote naše opštine kao našim građanima tako i svima koji posete opštinu Odžaci. Trenutno se radi na izgradnji staze od izlaza iz Odžaka do mosta prema Srpskom Miletiću.

U 2022.-oj godini završena je druga faza sanacije ulica u 8 naseljenih mesta. Uz podršku Pokrajinske vlade uspeli smo da presvučemo novim slojevima asfalta preko 10 kilometara ulica u obe faze, a takođe su realizovani I radovi na sanaciji kanala za odvod atmosferskih voda.

Pored velikih infrastrukturnih projekata, realizovane su I manje investicije, koje će doprineti poboljšanju uslova života građana?

Upravo tako, nabrojaću samo neke od njih. Odžaci su dobili novu podlogu na sportskom terenu za basket, Karavukovo i Srpski Miletić su dobili takmičarske staze za ribolov. Biblioteka u Ratkovu je dobila nove prostorije. Privode se kraju radovi na izgradnji kapele na pravoslavnom groblju u Laliću. U 2022-oj godini zaokružili smo kalendar manifestacija, po prvi put su održani Medni dani u Bogojevu I manifestacija Ratkovo moj svet, isto tako Bački Gračac je po prvi put bio domaćin Ličkog višeboja. Hala Sportskog centra dobila je novu led rasvetu, kao i Osnovna škola Kosta Stamenković u Srpskom Miletiću.

Koji su najznačajniji projekti čiju realizaciju možemo očekivati u 2023-oj godini?

Svakako je početak radova na dogradnji i rekonstrukciji postorojenja za pripremu vode za piće najznačajniji projekat. Uprava za kapitalna ulaganja APV opredelila je u tri godine ukupno 472 miliona dinara za ove namene. Na ovaj način, realizacijom ove velike investicije stanovnici 8 mesta dobiće redovno vodosnabdevanje pijaćom vodom. Ovo je investicija od najvećeg značaja kada je reč o budućnosti optine Odžaci.

U narednoj godini nas očekuje završetak radova na izgradnji Bloka B Predškolske ustanove Poletarac. Isto tako biće završeni radovi na izgradnji pešačko biciklističke staze I javne rasvete duž staze od Odžaka do mosta prema Srpskom Miletiću. Takođe, očekujemo u narednoj godini početak rekonstrukcije Kulturnog centra u Odžacima.

Izrada projektno tehničke dokumentacije prethodi svim značajnim infrastrukturnim projektima?

Upravo tako, izrada projektno tehničke dokumentacije je početak realizacije nekog projekta. S tim u vezi, u završnoj su fazi projekti za rekonstrukciju centara u Bačkom Brestovcu, Karavukovu, Ratkovu I Odžacima. Kada bude izrađena projektno tehnička dokumentacija apliciraćemo za sredstva kod viših organa vlasti. Za Dom zdravlja u Odžacima imamo urađen Idejni projekat. Isto tako, u toku je izrada projektno tehničke dokumentacije za kanalizacione mreže sa prečistačima otpadnih voda.

Brojnim merama opština Odžaci pokriva potrebe različitih društvenih grupa?

Upravo tako, nastojimo da u centru naše politike budu ljudi, stanovnici naše opštine kojima pružamo podršku. Vodimo socijalno odgovornu politiku, sa čime ćemo nastaviti I u narednoj godini. Povećali smo sredstva namenjena udruženjima građana. Trenutno je u toku podela novogodišnjih paketića svoj deci u našoj opštini uzrasta do 10 godina. Nedavno smo podelili preko 170 besplatnih sigurnosnih auto sedišta. Tradicionalno obezbeđujemo školske torbe sa priborom u udžbenike za đake prvake. Nagrađujemo učenike I student za ostvaren uspeh, kao I đake generacije. Juče smo potpisali ugovore o stipendiranju studenata. O dove godine pružamo podršku talentovanim učenicima I studentima romske nacionalnosti. Već više od godinu dana opština je na sebe preuzela plaćanje boravka dece u vrtićima, tako da je ova usluga besplatna za roditelje. Podržavamo održavanje sportskih kampova za decu, jer je pravilan razvoj najmlađih od posebne važnosti za razvoj našeg društva.

Šta biste poručili građanima opštine Odžaci?

Želim pre svega da čestitam stanovnicima opštine Odžaci predstojeće Novogodišnje I Božićne praznike sa željom da u 2023-oj imaju puno zdravlja, sreće, radosti, kao I svako dobro I pozivam ih da nastavimo da zajedno radimo, kako bi opština Odžaci bila bolje mesto za život svih nas.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: