Novogodišnja teglica po šesti put u Opovu

OPOVO – Novogodišnja teglica ili nezvanično festival dobrih i originalnih ukusa, u organizaciji Opštinske narodne biblioteke Opovo i Aktiva žena Opštine Opovo po šesti put je održana, ovog puta u prostorijama Aktiva žena u Opovu.

Manifestaciju su otvorile direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić i predsednica Aktiva žena Opovo Zorica Ugrinov, zajedno sa zamenikom predsednika opštine Draganom Ugrinovim, načelnicom Opštinske uprave Opovo Ankicom Jožikom i profesorom dr Mlađenom Jovanovićem, pomoćnikom direktora za nastavu – Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF u Novom Sadu.

Novogodišnja teglica je takmičenje u slanoj i slatkoj zimnici, a takmiči se u pet kategorija: ajvar, turšija, pekmez (šljiva i kajsija), kompot i slatko, i bundeva.

Predsednica Aktiva žena Opštine Opovo Zorica Ugrinov ističe značaj ove manifestacije – brendiranja lokalnih proizvoda i turističkih potencijala ali i samog druženja i razmene iskustava.

„Jako sam ponosna i volela bih da ovo zaživi. Mi na ovoj manifestaciji zaista pokažemo sve što znamo kada je u pitanju zimnica i uvek nešto novo vidimo, nešto novo naučimo, sudije su eminentne, prepoznaju dobar rad, a pre svega lepo je druženje“, rekla je Zorica Ugrinov.

Zimnice je ocenjivao akreditovani žiri koji čine profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada iz Odseka za turizam i ugostiteljstvo – Profesor dr Mlađen Jovanović, Goran Radivojević, nastavnik veština iz oblasti gastronomije i predsednik UO Kulinarske federacije Srbije i Stefan Šmugović, asistent na katedri za gastronomiju i sekretar Asocijacije šefova kuvara Srbije.

Žiri je istakao ujednačenost ukusa i da su i ovog puta imali težak zadatak, i takođe poručili, da se nastavi sa promocijom lokalnih proizvoda i recepata.

„Nama je drago da evo i šesti put podržavamo ovu manifestaciju i smatramo da je veoma bitno organizovati ovakve manifestacije gde se radi na promociji naše gastronomske kulture i tradicije. Samo ocenjivanje jeste teži deo jer treba da se nagradi i trud onih koji sve ovo pripremaju, ali pre svega je bitan ukus, struktura i da se to svidi ljudima. Uvek su nijanse odlučivale, slični su ukusi ali uvek nađemo neko kreativno i maštovito rešenje pojedinaca koje nagradimo“, izjavio je član žirija Goran Radivojević.

U kategoriji ajvar pobednica je Slavica Šušnjar, Dragan Nedeljkov je imao najbolje slatko, Sofijanka Francuz je bila najbolja u kategoriji bundeve, dok je Milanka Ivanović bila dvostruka pobednica u kategorijama pekmez i turšija.

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još: