Novo izdanje “Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2024”

NOVI SAD -U prodaji je nova knjiga “Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2024”, tradicionalno izdanje novinsko-izdavačke kuće “Dnevnik – Poljoprivrednik”, koji, kao i prethodna, predstavlja nova znanja i tehnološka dostignuća u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Tamaru Gnip, glavnu urednicu knjige “Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar”, pitali smo zašto svaki poljoprivredni proizvođač treba da je ima?

– Napomenula bih da knjiga “Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar” ima dugu tradiciju izlaženja i s pravom nosi epitet – mala poljoprivredna enciklopedija. I  ovim izdanjem želeli smo da opravdamo poverenje naših čitalaca, koje smo stekli svih proteklih godina. Potrudili smo se da ovom izdanju damo jedan novi vizuelni identitet, a da zadržimo dosadašnji sadržajni koncept. Naime, knjiga je štampana  u tvrdom povezu, u koloru, bogato ilustrovana, s obiljem interesantnih tema.

Poljoprivredna nauka se ubrzano razvija. Da li i “Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar” to prati?

– Svakako, naša najnovija knjiga obiluje brojnim tekstovima iz različitih oblasti agrarne privrede i proizvodnje hrane. Akcenat je na odgovorima kako poljoprivreda može da postane otpornija na klimatske promene, koje su sve češće.

Odgovore na ovo pitanje pokušali su da daju mnogi autori u našoj knjizi, svako iz svoje oblasti. U jednom su svi saglasni: neophodno је ulaganje u klimatski pametnu poljoprivredu, poput precizne poljoprivrede, agroekologije, efikasnih tehnologija  za navodnjavanje i zaštitu useva od elementarnih nepogoda. Preporuke se odnose na promenu tehnologije proizvodnje, počev od obrade zemljišta, pripreme za setvu, izbora biljnih vrsta, sortmenta, načina nege.

Prioritet je sačuvati poljoprivredno zemljište, naš najvažniji prirodni neobnovljivi resurs, koji usled ljudskog nemara polako nestaje. Dobro je poznato da je proizvodnja hrane strateški važna. Zato je neophodno pravilno ga koristiti, zadržati oranice i ne menjati im namenu.

Kako njima pravilno gazdovati može se pročitati na stranicama naše knjige.

Da li biste mogli da izdvojite neke teme?

– Našu budućnost svakako predstavljaju mladi obrazovani poljoprivrednici koji garantuju i opstanak sela. Tako da je blok Obrazovanje u poljoprivredi zasluženo dobio mesto na našim stranama.

Pored standardnih, dobro poznatih blokova, priredili smo i neke nove. Primetno je da među mladima sve više raste interesovanje za proizvodnju zanatskih (kraft) piva, koja proizvode male pivare, a koje daju prioritet kvalitetu, ukusu, kreativnosti i inovacijama. Mnogi mladi pepoznaju sebe u ovoj grani, tako je i nastao naš  nov blok Pivarstvo.

Evidentno je da se sve više vraćamo prirodi i odgovore za zdrav život u njoj pronalazimo. Pogotovo za gradsko stanovništvo, priroda je prava oaza i neiscrpna riznica. U tom kontekstu nastala su i dva nova bloka, Zdravlje i bilje i Zelena hrana.

Vredno pomena je da se oko sto autora potrudilo da ovu knjigu učini korisnom i zanimljivom našim čitaocima. “Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2024” štampan je na više od 350 strana i obuhvata skoro sve oblasti, koje su neophodne za život i opstanak na selu. Namera nam je bila da putem pisane reči damo doprinos osavremenjavanju agrara, kako bi tekstovi objavljeni u knjizi bili putokaz ka nekom boljem sutra – poručila je glavna urednica Tamara Gnip.

Kako knjiga može da se nabavi?

– Knjiga se poručuje preko sajta www.poljoprivrednik.net. Vašim  čitaocima ćemo dočarati sadržaj knjige kroz pojedine segmente, koje ćemo povremeno objavljivati.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.