Novi sport dostupan za Novosađane: Šta je padel i gde ga možete igrati u Novom Sadu? (VIDEO)

Nedavno je otvoren prvi padel centar u kompleksu Novosadskog sajma. Trenutno najbrže rastući sport u svetu od sada je dostupan i Novosađanima, a u nastavku možete saznati sve o ovom sportu, koji najviše sličnosti deli sa tenisom.

Padel je reketni sport koji kombinuje elemente tenisa, skvoša i badmintona. Nastao je u Meksiku kasnih 1960-ih i od tada je postao popularan sport širom sveta, posebno u Španiji i Latinskoj Americi. Procjenjuje se da padel igra između šest i 10 miliona Španaca, u poređenju sa oko 200.000 koji aktivno igraju tenis.

Padel se igra isključivo u dublu, na terenu koji je veličine trećine teniskog terena.

Dimenzije terena su 10×20 metara sa zidom visokim 3 metra koji okružuje prostor za igru. Zidovi mogu biti napravljeni od različitih materijala, kao što su beton, staklo ili akril, i obično su napravljeni od metala ili stakla kako bi se obezbedila bolja vidljivost.

Teren je podeljen na dve polovine mrežom koja je slična onoj koja se koristi u tenisu. Mreža je postavljena na sredini terena i ima visinu od 0,88 metara. Servisni prostori se nalaze sa svake strane mreže i dugački su 4 metra i široki 3 metra.

Foto: Gradske info

U Padelu, igrači koriste reket od fiberglasa, ugljeničnih vlakana ili drugih materijala.

Reketi su kraći od teniskih reketa i imaju rupe za smanjenje otpora vetra. Takođe imaju kaiš za zglob koji im pomaže da ne izlete iz ruke igrača tokom igre.

Lopte koje se koriste u Padelu su pod pritiskom i napravljene su od gume. Po veličini i težini su slične teniskim lopticama, ali su mekše i manje se odbijaju od tlo. Ovo omogućava duže nadigravanje i veću kontrolu tokom igre.

Igrači obično nose udobnu atletsku odeću i patike kako bi pomogli pri bočnom kretanju na terenu. Neki igrači takođe nose zaštitne naočare, posebno kada igraju sa staklenim zidovima.

Bilo da ste iskusan sportista ili početnik, sve što vam je potrebno da počnete da igrate Padel je reket, loptica i teren, koji se od sada nalazi na adresi Branka Bajića 23.

Kakva su pravila padela?

Foto: Gradske info

Osnovno pravilo je da lopta mora odskočiti na zemlju pre nego što dodirne bilo koju strukturu. Tada se može odigrati ritern pre drugog odskoka. Ovo pomaže u sprečavanju igrača da dominiraju u igri brzim, snažnim udarcima, takođe igrači mogu da koriste sopstvene prozore da vrate loptu.

Poeni u Padelu se postižu kada protivnička ekipa ne uspe da vrati loptu pre nego što se ona dva puta odbije na njihovoj strani terenaudari loptu van granica terena ili napravi grešku, kao što je dodirivanje mreže telom ili reketom.

Kada lopta udari u zid i odskoči u igru, ona se i dalje smatra u igri i nadigravanje se nastavlja. Ako lopta udari u zid i izađe van granica, protivnička ekipa osvaja bod.

Pored toga, postoje neka specifična pravila vezana za zidove u Padelu. Na primer, ako igrač udari loptu u zid i ona se odbije na njihovu stranu terena, a da ne dodirne stranu protivničke ekipe, protivnička ekipa osvaja poen.

Sistem bodovanja u Padelu je sličan onom u tenisu, sa mečevima koji se obično igraju kao najbolji u tri seta. Prva dva seta igraju se na šest gemova, sa tajbrejkom ako rezultat dostigne 6-6. Finalni set se po potrebi igra na 10 poena.

Servis u Padelu se izvodi ispod ruke i mora biti pogođen dijagonalno preko terena u servisni prostor na suprotnoj strani mreže. Onaj koji servira mora držati jednu nogu iza servisne linije dok lopta ne bude udarena, i mora da udari loptu nakon što se ona odbije od zemlje.

Servis takođe mora sleteti u servisni boks na suprotnoj strani terena. Ako lopta prvo udari u mrežu i sleti u servisni prostor, servis se ponavlja (nec). Ako servis padne van servisnog prostora, ekipa koja prima servis osvaja poen.

Foto: Gradske info

Svetska padel turneja: Svetska padel turneja je najviši nivo profesionalnog padel takmičenja, sa događajima koji se održavaju širom sveta i velikim novčanim nagradama koje se dodeljuju pobednicima.

„Padel Champions Tour“: Padel Champions Tour je još jedno profesionalno Padel takmičenje, sa događajima koji se održavaju širom Španije i drugih delova Evrope.

Takmičenja Međunarodne padel federacije: Međunarodna federacija padel organizuje niz međunarodnih takmičenja tokom cele godine, uključujući Svetsko prvenstvo u padelu i Evropsko prvenstvo u padelu.

Nacionalna takmičenja u padelu: Većina zemalja ima svoja nacionalna takmičenja u padelu, koja su otvorena za igrače svih nivoa.

Tako da osim rekreacije i zabave koja je zagarantovana, Novosađani sada mogu da treniraju ovaj sport i sa profesionalnim aspiracijama, a ko zna možda se upravo sa ovih terena izrodi novi padel šampion.

Sve informacije možete pronaći na Instagram stranici: https://www.instagram.com/thepadel.ns/

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: