Novi skandal: Iranci naterani da pevaju himnu, navijači plaču i zvižde

Obrt u slučaju fudbalera Irana

Fudbaleri Velsa sastaju se protiv selekcije Irana od 11 sati u meču drugog kola Grupe B na Svetskom prvenstvu u fudbalu, a, za razliku od prethodnog duela, fudbaleri Irana pevali su himnu.

Kako prenose brojni mediji, reprezentativci su, posle prvog meča u kojem su izrazili protest i neslaganje sa društveno-političkom situacijom u svojoj zemlji, naterani da promene stav i pevaju himnu.

Ovaj obrt iznenadio je i šokirao navijače na tribinama koji su ovaj potez svojih fudbalera ispratili zvižducima, a neki od njih su i plakali zbog ovoga.

Da podsetimo, protesti u Iranu su izbili nakon što je verska policija zbog kršenja strogih pravila oblačenja sredinom septembra uhapsila dvadesetdvogodišnju Kurdkinju Mahsu Amini, koja je, kako je više svedoka reklo, premlaćivanja u policijskom kombiju, pala u komu te potom preminula, masovni su protesti izbili širom Irana. Iranske vlasti tvrde da Amini nije preminula od posledica batina koje je navodno dobila od verske policije.

Vladajući režim je potom krenuo u gušenje protesta, a navodno se i pucalo na ljude na ulicama. Aktivisti za zaštitu ljudski prava tvrde da su iranske bezbednosne snage ubile najmanje 378 osoba, uključujući i 47 dece te 27 žena.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: