logo transparend vojvodina uzivo

Novi Sad od vikenda pretvoren u Grad knjige

NOVI SAD – Evropska prestonica kulture ovog vikenda postaje centar pisane reči, okupljajući evropske, regionalne i domaće autore i autorke jer aktuelni Kaleidoskop kulture ulazi u svoju treću nedelju, posvećenu književnosti.

Događaj koji otvara nedelju književnosti 17. i 18. septembra jeste Grad knjige, koji je ovog puta, zbog najavljenih nepogodnih vremenskih prilika, premešten iz Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, gde se već dve godine održava, u zatvoreni prostor SPENS-a. Ulaz na sve događaje je slobodan.

Na glavnoj sceni, ispred Gradske kafane, prvog dana, predstaviće se jedan od najznačajnijih književnika Laslo Vegel, potom spisateljica Sanja Savić Milosavljević, a publika će slušati i crnogorske komičare The Books of Knjige. U nedelju, 18. septembra, na istu scenu stižu dobitnik NIN-ove nagrade Vladimir Pištalo, jedna od najčitanijih regionalnih književnica Vedrana Rudan, mladi autor Aleksandar Tanurdžić, dizajner, vizuelni umetnik i pisac Slavimir Stojanović Futro, kao i velikanka srpskog glumišta, Svetlana Ceca Bojković i drugi.

Književni događaj po kom je Novi Sad stao rame uz rame sa evropskim gradovima — Noć književnosti, koji se treću godinu zaredom održava u okviru Kaleidoskopa kulture, okupiće autore i autorke iz osam zemalja, u različitim objektima u prizemlju SPENS-a. Pod pokroviteljstvom EUNIC-a, u Noći književnosti u Novom Sadu predstaviće se sledeći autori: Rosella Postorino (Italija), Radu Pavel Gheo (Rumunija), Ljuba Arnautović (Austrija), Stevan Bradić (Srbija), Ben Clark (Španija), Cornelia Hülmbauer (Austrija), Sophie Daull (Francuska) i Nataša Kramberger (Slovenija).

Oproštajni koncert čuvenog Lačnog Franza, monodrama velikog Petra Božovića i filmski klasik iz 1946. Grad knjige, iako prvenstveno usmeren na književnost, akcenat stavlja i na izvođačku umetnost i to uz velika imena.
Prvog dana, čuveni slovenački bend „Lačni Franz” predvođen Zoranom Predinom započeće svoju turu oproštajnih koncerata u Srbiji i to baš u Novom Sadu. Uz veliko ime s muzičke scene, 17. septembra stiže i veliko ime teatra, a to je legendarni Petar Božović i njegova monodrama „Reče mi jedan čoek, ćeraćemo se još, kad budem mlađi”.

Grad knjige upotpuniće i projekcija filmskog klasika Franka Capre iz 1946. godine „It’s a Wonderful Life”, koji je Američki filmski institut uvrstio među 100 najboljih filmova ikad snimljenih.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.