Novi Sad – od grada sa tri fakulteta do lidera u oblasti obrazovanja

studenti
NOVI SAD – Razvoj studentskog života u Novom Sadu predstavlja neverovatnu priču o rastu, raznovrsnosti i izuzetnim akademskim dostignućima. Danas, ovaj grad ponosno broji preko 40.000 studenata na 9 različitih fakulteta.

Taj broj se, u sklopu Univerziteta u Novom Sadu, koji uključuje i fakultete u Zrenjaninu, Somboru i Subotici, povećava na gotovo 50.000 studenata, na čak 14 fakulteta.

Korenima svog studentskog života, Novi Sad je započeo osnivanjem Univerziteta 28. juna 1960. godine, postavši tako drugi univerzitetski grad u Srbiji, odmah posle Beograda.

U to vreme, Novi Sad je imao tri fakulteta: Poljoprivredni fakultet, Filozofski fakultet i Tehnološki fakultet, dok se Ekonomski fakultet u Subotici pridružio godinama kasnije.

 

Foto: Gradske info

Od tada, Univerzitet u Novom Sadu doživeo je neviđeni procvat, proširivši svoje delovanje na različite naučne oblasti i stvarajući uslove za napredak u svim sferama obrazovanja.

Ovaj visokoobrazovni gigant danas čini impresivan broj od dvanaest fakulteta unutar Novog Sada, dok su četiri fakulteta smeštena u drugim gradovima u okolini. Među njima, dva fakulteta – Filozofski i Poljoprivredni, nose titulu najstarijih, budući da su osnovani još 1954. godine.

Njihovo osnivanje predstavlja početak putovanja ka izuzetnosti u obrazovanju koje Novi Sad i dalje sledi.

Studenti ovog grada ne samo da imaju pristup bogatom akademskom znanju, već uživaju i u raznovrsnom studentskom životu.

Foto: Gradske info

Novi Sad je grad kulture, umetnosti i zabave, a u njemu studenti mogu pronaći različite klubove, kafiće, restorane i kulturne manifestacije koje čine život na ovim prostorima posebnim i dinamičnim.

Grad takođe nudi i predivne parkove i šetališta, savršene za opuštanje i druženje.

Univerzitet u Novom Sadu ne samo da promoviše akademsku izvrsnost već i neguje kreativnost i preduzetništvo kod svojih studenata. Otvorenost prema novim idejama, različitost i saradnja sa brojnim međunarodnim partnerima omogućavaju studentima da se razvijaju u globalnom okruženju.
Foto: Gradske info

U svemu ovome pomoglo je i otvaranje Naučno-tehnološkog parka koji ima izuzetnu saradnju sa ambicioznim, obrazovanim i kreativnim mladim ljudima.

Sve u svemu, Novi Sad je postao sinonim za izuzetan studentski život i akademsku perspektivu. Ovaj grad je stvorio uslove da studenti iz celog sveta, upravo ovde, nađu inspiraciju, steknu znanje i postanu lideri u različitim oblastima.

Njegov univerzitetski duh i živahna atmosfera čine ga mestom koje se divljenjem gleda i koje ostavlja snažan utisak na sve koji ga posete.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.