Novi Sad nastavlja sa razvojem IT industrije

NOVI SAD – Već je poznata tvrdnja da se Novi Sad profilisao kao regionalni centar informacionih tehnologija (IT). Naš grad postao je stabilno i pogodno tlo za ulaganje stranih i domaćih kompanija i razvoj startapova, jer osim dobrih tržišnih uslova za rad poseduje i najveći broj visokokvalifikovanih IT stručnjaka u regionu.

Dobro planirana i uspostavljena veza između obrazovanja i privrede, odnosno novosadskog Fakulteta tehničkih nauka i IT kompanija doprinela je tome da mladi IT stručnjaci gotovo odmah iz fakultetskih klupa imaju mogućnost da sednu za svoj radni sto, i ostvare prvu radnu šansu u nekoj od prestižnih IT kompanija koje posluju u našem gradu.

Još jedan odličan primer saradnje obrazovanja i privrede svakako predstavlja juče održan „FTN Forum industrije i akademije“.

Ovaj događaj okupio je u Naučno-tehnološkom parku predstavnike brojnih IT kompanija, profesore sa Fakulteta tehnoloških nauka i studente. Cilj održavanja prvog FTN Foruma jeste u unapređenju veština za idustrijsku revoluciju 5.0.

Kroz format panel diskusija težnja je da se napravi značajan korak ka unapređenju saradnje u smislu zajedničkih industrijskih, naučnih i istraživačkih projekata u oblasti pametne proizvodnje, što će u ishodu, svakako dovesti do jačanja akademskog potencijala našeg univerziteta, Grada i zemlje u celini, kako se navodi na sajtu FTN-a.

Budući da je Japan jedan od najvećih investitora u Novom Sadu, o čemu svedoči i gradnja fabrike „Nidek“ u našem gradu, na Forumu je učestvovao i japanski ambasador u Republici Srbiji nj.e. Kacumata Takahiko. Pored njega, učešće su uzeli i državni sekretar u Ministarstvu prosvete dr Marijana Dukić Mijatović i Gradonačelnik Grada Novog Sada Milan Đurić, kao domaćin.

Bitno je pomenuti, u Novom Sadu trenutno posluje preko 400 IT kompanija u kojima je zaposleno preko 10.000 ljudi, a zarade u ovoj grani privrede su dosta iznad republičkog proseka. I pored toga, potražnja za radnom snagom u oblasti IT je u stalnom porastu.

Imidžu Novog Sada kao regionalnog IT centra doprinela su posebno ulaganja kompanija „Epic Games“ i „3Lateral“, koji će na atraktivnoj lokaciji u Radničkoj ulici br. 32 izgraditi svoj razvojni kampus.

Foto: Gradnja.rs

Novosadska „VegaIT“ gradi svojevrsnu IT fabriku renoviranjem zgrade nekadašnjeg Radničkog univerziteta.

Kompanija „Schneider Electric“ rekonstruiše nekadašnju proizvodnu halu Novkabela u moderni poslovni centar, koji će ispunjavati najviše ekološke standarde.

Od svih gradova u regionu, Novi Sad je prepoznat kao najpoželjnije i najstabilnije poslovno okruženje za ulaganja najboljih svetskih i regionalnih IT kompanija.

Taj trend će gotovo sigurno biti nastavljen i u predstojećem periodu, imajući u vidu da digitalizacija i primena visokih tehnologija u poslednjih pet godina prožimaju gotovo sve pore našeg društva.

 

Pročitajte još:
 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: