Novi Sad: Kuda još u maju?

NOVI SAD – Otvaranje sezone na Štrandu glavni je vesnik da leto polako dolazi u Evropsku prestonicu kulture, a samim tim bliže se i strava koncerti!

Novi Sad je poznati domaćin koncerata na otvorenom koji su iz godine u godinu sve bolji, dok dobro poznata imena tradicionalno nadmašuju zvuk gradske gužve.

Atmosferu u Domu kulture danas i sutra zagrejaće koncert hrvatskog benda “Hladno pivo”, koji već 35. godina čuva onaj valjan ritam rok muzike.

Mile Kekin i ekipa će naime ove godine odsvirati 35 koncerata kojima će obeležiti 35 godina benda.

Foto: Hladno pivo/M. Boršćak

Koncert grupe Pekinška patka u SKCNS Fabrici u utorak, 17. maja

Foto: SKCNS Fabrika

Kultni novosadski pank bend obeležava godišnjicu prvog nastupa koji je bio 1979. na Omladinskom festivalu u Subotici.

Patka je podmlađena sa tri nova člana, a od originalne postave tu su gitarista Sreten Kovačević Sreta i bubnjar Laslo Pihler Cila, osnivači Pekinške patke.

Pozvani su i svi oni koje ne nose kratku kosu da služaju taj zvuk!

Nakon poznate novosadske berze stripova, knjiga i vinila i koncerta grupe “Pekinška patka”, SKCNS Fabrika ugostiće 28. maja Darka Rundeka, poznatog muzičara i osnivača grupe “Haustor” i njegovu ekipu.

Foto: SKCNS Fabrika

Ekipu čine mahom mlađi muzičari sa bogate i vibrantne nove zagrebačke scene, koje je Darko Rundek okupio 2017. godine za potrebe turneje povodom obeležavanja dve decenije albuma „Apokalipso”. To su Roko Crnić na bas gitari i bubnjevima, Silvio Bočić na bubnjevima, gitari i basu, Miro Manojlović na udaraljkama i vibrafonu, Igor Pavlica svira trubu, a Ana Kovačić svira saksofon i sintisajzer. Muzičari često menjaju instrumente, a svi pevaju, na čelu sa Darkom Rundekom, koji i svira gitaru.

Kao Evropska prestonica kulture, Grad Novi Sad ulaže u kulturno uzdizanje svojih građana, samim tim će svi oni koji žele da pogledaju jedinstvena pozorišna dela imati priliku to da učine tokom cele godine.

Književna staza na Fruškoj gori otvorena je 8. maja i zaista se može reći da je osvojila srca kako mlađih, tako i starijih Novosađana.

Ovo su neki od kulturnih događaja koji će obeležiti mesec maj u Srpskoj Atini:

Za sve male radoznalice i istraživače, tu je detektivska avantura za decu koja će se održati u Futoškom parku:

Foto: explorenovisad/Facebook

Profesionalni glumac u ulozi detektiva, kroz kreativnu priču, igru i zadatke zajedno sa decom i Patrolnom šapom Maršal pokušava da pronađe Elzu, koja je zalutala u Novi Sad i da je vrati u njeno Ledeno kraljevstvo.

Turistička tura obuhvata:

Glumačko vođenje u kostimima detektiva Patrolne šape Maršala i Elze i slikanje sa likovima.

Datum: 13. maj (petak)

Termini: 10:00, 11:30, 13:30, 15:00, 16:30 i 18:00 časova

Datum: 14. maj (subota)

Termini: 15:00, 16:30 i 18:00 časova

Datum: 16. maj (ponedeljak)

Termini: 10:00, 11:30, 13:30, 15:00, 16:30 i 18:00 časova

Datum: 20. maj (petak)

Termini: 10:00, 11:30, 13:30, 15:00, 16:30 i 18:00 časova

Datum: 21. maj (subota)

Termini: 10:00, 11:30, 13:30 i 15:00 časova

Datum: 22. maj (nedelja)

Termini: 10:00, 11:30, 13:30, 15:00, 16:30 i 18:00 časova

Datum: 28. maj (subota)

Termini: 10:00, 11:30, 13:30, 15:00, 16:30 i 18:00 časova

Petrovaradinska tvrđava je simbol Novog Sada, Dunava i Vojvodine. Poznato je i to da je kroz istoriju odolela mnogim ratnim napadima, ali kao i svaka istorijska znamenitost, ima svoje “male tajne”.

Foto: Wikimedia.Commons/Zeljko511

Ako vam je ovo zagolicalo maštu, lepa vest je da će se 15. maja održati turistička tura “Tajne Petrovaradinske tvrđave”.

Imaćete priliku da otkrijete tajne koje krije Petrovaradinska tvrđava. Tajne u koje su uzidani snovi, želje i životi njenih graditelja.

Petrovaradinsku tvrđavu su gradili ugledna imena vojne arhitekture austrijske carevine čitavih 88 godina. Poslušajte priče o „Gibraltaru na Dunavu“. Otkrijte ko je sve boravio i pokušavao da osvoji današnji simbol Novog Sada i Petrovaradina. Krenite u šetnju i prošetajte skoro u potpunosti očuvanim podgrađem tvrđave, zamišljajući kako je ovo mesto izgledalo tokom 18. i 19. veka.

Predviđena podgrađa za obilazak:

Kafanu kod sedam Švaba
Maltarnicu
Nekadašnji franjevački kompleks
Staru komandu
Sedište Šajkaškog bataljona
Magistrat
Apoteku kod Zlatnog Orla
Rodnu kuću bana Josipa Jelačića
Crkvu sv. Jurija
Lagana šetnja se nastavlja ka gornjoj tvrđavi u kojoj obilazimo:

Kapiju cara Karla VI
Leopoldovu kapija
Bastion Ludviga Badenskog
Pijani sat
Oficirski bastion
Duga kasarna
Ostaci mosta Franca Jozefa
Leopoldova barutana
Kavalir
Arsenal

Tura počinje u 14 časova (skup kod čarde Akva Dorije).

Cena šetnje podgrađem i tvrđavom:

Odrasli, 700 dinara
Deca do 10 godina, 500 dinara
Fakultativni obilazak podzemnih vojnih galerija u trajanju od 40 min.

300 din doplata/odrasli
100 din doplata/ deca do 10 godina

Način prijave:

Svi zainteresovani za turističku turu mogu se prijaviti tako što će poslati poruku na zvaničnoj Fejsbuk i Instagram stranici ili na telefon 065 43 88 703.

Pozorišni festival „Upad“ do 16. maja u SKCNS Fabrika

Foto: NSEPK2022

Pozorišni festival „Upad” je pre tri godine pokrenuo Studentski kulturni centar Novi Sad, kao partnerska organizacija evropskog projekta „Be SpectACTive!” koji se bavi razvojem publike. Osnovna ideja „Upada” je promovisanje i popularizacija pozorišne umetnosti za mlade, a sve predstave u programu izabrali su aktivni mladi gledaoci.

Projekat okuplja 19 partnerskih organizacija iz 15 evropskih država. Partneri su poznati pozorišni festivali u Dablinu, Geteborgu, Sibiu, Pragu, Nitri, Sansepolku, kao i univerziteti u Monpeljeu i Barseloni. Projekat uključuje i regionalne mreže ustanova kulture iz Portugala i Francuske. Tradicionalno, biće predstavljeno i nekoliko domaćih predstava koje aktuelizuju teme koje se tiču mladih ili su ih napravili mladi umetnici.

Program obuhvata sledeće predstave:

1. „Koren”

2. „Druga mapa”

3. „Playing Reality“

4. „Nešto veoma posebno”

5. „Suze svetog Lavrentija”

6. „Ćao svima”

7. „Praktični vodič kroz sujeverje”

Program možete pronaći na sajtu organizatora.

„Muzeji za 10“ od 14. do 20. maja

Foto: Wikimedia.Commons/Gavijal21

Povodom održavanja manifestacije „Muzeji za 10“, muzejske institucije u Srbiji i Novom Sadu zajedničkim nastupom, obeležavaju više značajnih datuma – Međunarodni dan muzeja, Nacionalnu nedelju muzeja i Evropsku noć muzeja.

Mesto održavanja:

Muzej Vojvodine, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Matice srpske, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Muzej grada Novog Sada, Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, Galerija ogranka SANU u Novom Sadu, Arhiv Vojvodine, Zavod za zaštitu prirode Vojvodine, Luka Novi Sad, Udruženje likovnih stvaralaca Novog Sada, Zbirka strane umetnosti.

Ulaz je slobodan.

Internacionalni festival harmonike i kamerne muzike Eufonija od 16. do 22. maja u Srpskom narodnom pozorištu

Foto: Vojvodina uživo

Internacionalni festival harmonike i kamerne muzike Eufonija je posvećen promociji i razvoju umetničke muzike za harmoniku i mladih talentovanih akordeonista i obuhvata tri segmenta: takmičarski, edukativni (predavanja, stručna usavršavanja) i kulturni segment (večernji koncerti). Festival je pokrenut sa ciljem da se stvori prostor na kom će se kontinuirano promovisati mladi umetnici na harmonici, nova dela domaćih i inostranih autora pisana za harmoniku, kao i dostignuća na polju umetničke pedagogije.

Želimo svim Novosađanima i posetiocima ovog grada da se lepo provedu u maju i iskoriste sve njegove čari.

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: