Novi Sad kontinuirano ulaže u sportske organizacije i infrastrukturu

NOVI SAD – Grad Novi Sad tokom prethodne decenije finansijski podržava čak 400 sportskih organizacija putem godišnjih i posebnih programa koji se koriste za obuku i takmičarske aktivnosti. Takođe, pomoću kapitalnih subvencija, kontinuirano se ulaže u izgradnju i rekonstrukciju sportskih objekata.

Grad takođe podržava programe predškolskog i školskog sporta, uključujući organizaciju “Vrtinijada” – olimpijskih igara za decu vrtićkog uzrasta u Novom Sadu, i programe Saveza za školski sport Grada Novog Sada koji se sprovode u svim osnovnim školama, uključujući i Školu za specijalno obrazovanje “Dr. Milan Petrović”. Program školskog sporta je namenjen deci uzrasta od 6 do 14 godina koja pohađaju osnovnu školu i odvija se u fiskulturnim salama osnovnih škola uz prisustvo stručnih instruktora. Projekat traje od 2012. godine i u njega je uloženo 36,7 miliona evra.

Foto: UGIZNS

Sportski kompleks u Futogu

U ovom sportskom kompleksu će biti dostupni sledeći sadržaji: zatvoreni olimpijski bazen dimenzija 50 metara dužine i 25 metara širine, zatvoreni manji bazen za decu dimenzija 25 metara dužine i 10 metara širine, otvoreni sportski tereni koji uključuju dva košarkaška, dva odbojkaška i dva teniska terena, dečija igrališta i teretane na otvorenom. Takođe, objekat će imati sve potrebne infrastrukturne elemente za njegov nesmetan rad, kao što su vodovodna i kanalizaciona mreža, saobraćajne staze, pešačke staze, parking prostori za automobile i autobuse, javno osvetljenje, transformatorska stanica i slično. Ovaj projekat je započet 2022. godine i još uvek je u toku. Ukupna vrednost ovog projekta iznosi 14.996.283 evra.

Javno preduzeće Sportski i poslovni centar “Vojvodina”

Spens je sproveo značajne unapređenja i radove na svojim sportskim objektima uz pomoć kapitalnih subvencija. Ovi radovi obuhvatali su sanaciju kanalizacije, zamenu hidroizolacije na krovu i pokretnim stepenicama, renoviranje svlačionica, garderoba i holova pored bazena, zamenu energetski efikasne rasvete, popravku elektroenergetskih instalacija, prilagodbu svlačionica i toaleta za osobe s invaliditetom, rekonstrukciju postrojenja za pripremu bazenske vode, postavljanje pneumatskih hala i nabavku platformi i startnih blokova za olimpijski bazen.

Takođe, na sportskom centru “Samište”, izvršena je adaptacija mokrih čvorova, otvorenih bazena i unapređen postojeći objekat kuglane (uključujući streljanu i prateće objekte). Ovaj projekat je sproveden u periodu od 2013. do 2022. godine i ukupna vrednost investicija iznosila je 4.662.964 evra. Takođe, izgrađen je potpuno nov objekat u Ulici Rade Končara bez broja, čija površina iznosi 3.500 kvadratnih metara.

Sportska hala u Petrovaradinu 

Izgrađen je nov objekat u Ulici Rade Končar bb, površine 3.500m2. Projekat je trajao godinu dana i njegova vrednost je iznosila 1.900.000 evra.

Rekonstrukcija Spens-a

U toku je izraada projektno-tehničke i investicione dokumentacije za dogradnju i rekonstrukciju SPENS-a do projekta za građevinsku dozvolu. Vrednost projekta 1.278.000 evra a konačna vrednost će biti poznata nakon izrade projektno-tehničke dokumentacije.

Rekonstrukcija sportskih objekata

Tribine i objekti uz Stadion “Novi Sad”, Rumenačka 152; Zatvoreni bazen “Slana bara”, Južna tribina i svlačionice na Stadionu “Karađorđe” i Rukometno igralište u Dunavskom parku. Ovaj projekat traje od 2012 godine i vredi 4.109.570 evra.

Zatvoreni bazeni na Spens-u

Olimpijski bazen je saniran, uređena je nova izolacija i zamenjene dotrajale instalacije. Projekat traje od 2020 do 2022 i u njega jee uloženo 728.015 evra.

Foto: Gradske Info

Besplatni termini za sportske aktivnosti

Sportske organizacije su za treniranje i obavljanje drugih sportskih aktivnosti dobile slobodne termine finansirane iz budžeta Grada Novog Sada. Na raspolaganju su sale i dvorane JP Sportski poslovni centar “Vojvodina”, SC “Slana bara”, Hala “Futog” i hala SC “Petrovaradin”. Ovaj projekat je trajao od 2017 do 2022 i u njega je uloženo 7.241.048 evra.

Novi Sad je bio domaćin mnogih značajnih evropskih i svetskih prvenstava u različitim sportovima. Pored toga, ugostio je utakmice Svetske lige u odbojci, evropske šampionate u košarci, odbojci, vaterpolu i hokeju na ledu, kao i nacionalna sportska takmičenja. Tokom proteklih godina, u Novom Sadu su se redovno održavale različite sportske manifestacije sa tradicionalnim karakterom, kao što su Novosadski maraton, Fruškogorski maraton, međunarodni turniri u rukometu i ritmičkoj gimnastici, šahovski turniri, MMA turniri i mnoge druge. Sportisti iz Novog Sada su osvajali brojne medalje na Olimpijskim igrama, svetskim prvenstvima, evropskim i balkanskim prvenstvima, kao i na Mediteranskim igrama.

Investicije u talentovane pojedince i sportsku infrastrukturu, kao što su izgradnja i obnova sportskih objekata, unapređenje svlačionica i opremanje sportskim inventarom, jasno ukazuju na predanost grada u stvaranju optimalnih uslova za sportske aktivnosti i takmičenja. Ovaj neprestani trud grada ga izdvaja kao sjajan primer kako lokalna uprava uspešno brine o potrebama sportista i zajednice, čime se doprinosi prosperitetu i sportskom duhu grada.

Ova vest je deo projekta “Na dlanu” koji je sufinasirao Grad Novi Sad. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Novog Sada koji je dodelio sredstva.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.