Novi Sad je nekada imao najlepšu robnu kuću u državi (FOTO/VIDEO)

NOVI SAD – „Panonija Bazar” je bila najveća robna kuća u Novom Sadu i Vojvodini, a projektovao ju je za trgovačko preduzeće „Stoteks” ljubljanski arhitekta Milan Mihelič, 1972. godine.

 

Objekat je izgrađen u modernističkom stilu sa jasnim arhitektonskim obeležjima ideologije tog vremena i smatrana je za najbolje slovenačko arhitektonsko delo modernog doba.

Nalazi se na Bulevaru Mihajla Pupina broj 1, pored podzemnog prolaza. Ima podzemnu garažu, parter i četiri sprata, a prostire se na više od 11.000 kvadratnih metara.

U vreme kada je izgrađena, bila je jedna od najlepših trgovačkih kuća u zemlji. Ovaj objekat doneo je tehnološke inovacije, od najsavremenije klimatizacije, do prvih pokretnih stepenica u gradu.

Najvidljiviji deo fasade, zapadni i južni, sastoji se od zatvorenih belih površina i koso postavljenih atipičnih prozorskih otvora. Stubovi, izduženi nosači i konzole koje nose fasadu izvedeni su u armiranom betonu. Na taj način formirana je natkrivena pešačka staza, zbog čega su izlozi u prizemlju povučeni za oko 5 metara. Krov je urađen kao ravna površina.

Što se enterijera tiče, gotovo celokupna površina prizemlja i tri sprata uređene su kao prodajni prostor, osim uz spoljne zidove, gde su smeštena skladišta, uslužne radionice i klima uređaji.

Foto: Gradske info
Foto: Gradske info
Foto: Gradske info

Paralelno sa izgradnjom objekta robne kuće, građen je i pothodnik kroz koji se snabdevao, a koji se nalazi u Ulici kralja Aleksandra.

Kamionski ulaz izveden je po delimično natkrivenoj rampi, nagiba 13%. Sva skladišta u suterenu povezana su teretnim liftom sa ostalim spratovima poslovnog prostora.

Od otvaranja 1972. do 1984. godine nosila je naziv „Novi Sad”, kada je preimenovana u „Bazar”.

Koliko je i danas velik značaj ovog graditeljskog dela, govori i činjenica da se tokom 2016. godine ova zgrada našla na naslovnici 38. izdanja prestižnog arhitektonskog magazina „Piranesi”.

Foto: Gradske info

Osim toga, bila je i deo izložbe njujorškog muzeja MoMA – Toward a Concrete Utopia (2018-2019), koja se bavila jugoslovenskom arhitekturom, urbanizacijom, konzumerizmom, spomenicima i kulturom sećanja.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.