Novi Sad je Evropska prestonica kulture (FOTO)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

NOVI SAD – Novi Sad je danas i zvanično proglašen Evropskom prestonicom kulture na svečanoj ceremoniji u Srpskom narodnom pozorištu. Ceremoniji su prisustvovali brojni zvaničnici, predvođeni predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, ministarkom kulture Majom Gojković, najvišim predstavnicima Pokrajine, gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i gradonačelnicima drugih gradova u Srbiji i Evropi i predstavnicima diplomatskog kora, kao i velikog broja zvanica iz cele Evrope.

U programu koji je obuhvatao predstavljanje kulture Novog Sada, njegove raznolikosti i multikulturalnost  kroz balet, opersko pevanje, ali i brejk dens, predstavljene su evropske vrednosti koje poseduje Novi Sad.

Program koji je bio direktno prenošen preko striminga za sve zainteresovane, ali i preko RTS2 i RTV1, obuhvatio je govore i zvanična obraćanja najviših gostiju. Prvo se gostima obratio direktor Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture, Nemanja Milenković.

“Za Novi Sad ova titula nije samo čast već i ogromna odgovornost jer smo prvi grad iz Srbije koji je poneo tu titulu ispred zemlje kandidata za Evropsku uniju. Zato je naš grad poželeo da gradi nove mostove, kako i glasi krilatica našeg projekta, i kroz osam programskih lukova gradimo viziju i stubove tih mostova. Kroz prostore i programe uključili smo sve građane: radnike u kulturi, kao i donosioce odluka u ovaj projekat i zahvaljujući svima njima i pre godine titule smo poneli tri evropske nagrade”, završio je Milenković.

Nakon bogatog multimedijalnog programa, prisutnima se obratio i Šef delegacije Evropske Unije u Srbiji Emanuele Žiofre, koji je nakon svog obraćanja, koje je bilo u skladu sa dualnošću “Dočeka” bio i na engleskom i na srpskom jeziku, gradonačelniku Milošu Vučeviću je i zvanično uručena plaketa sa titulom EPK 2022.

“Tokom 2022. godine pokazaćemo celoj Evropi kakvo blago imamo. Pokazaćemo bogatstvo i isprepletanost različitih kultura koje su snažna veza među ljudima i narodima koji ovde žive. Isti taj Novi Sad koji je od nastanka bio višenacionalan grad, koji su naši preci zajedno gradili bojama svoje duhovnosti, tradicije i identiteta. Isti taj Novi Sad koji je nazvan Srpskom Atinom, jer je u 19. veku bio kulturni, politički i društveni centar srpskog naroda, “najveće srpsko opščestvo na svijetu”, kako je govorio Vuk Karadžić, a Jovan Skerlić beležio da se u Novom Sadu tada pisalo i mislilo za ceo srpski narod. Isti taj Novi Sad koji danas zablista kada uglas zazvone zvona sa šest raznih crkava. Grad u kojem se razlike priznaju, uvažavaju i poštuju, sada nas predstavlja na najvećoj evropskoj kulturnoj sceni” naglasio je Vučević.

“Ova godina će definitivno promeniti sve naredne godine u Novom Sadu. Kruna Evropske prestonice kulture ujedno je i kruna rada i rezultata koje postižemo poslednje decenije.
Cela Evropa će videti kako izgleda kada nagrada dođe u prave ruke – u pravi grad. Od titule Evropska prestonica kulture mi smo stvorili našu šansu – da se pokažemo, da dokažemo da smo je vredni, da je ugradimo u novi sistem vrednosti na kojem ćemo dalje graditi naš Novi Sad. Malo je onih koji su te davne 2016. godine verovali da ćemo pobediti u Briselu. Malo je onih koji su nam davali šansu, iako su znali da je ovaj grad nastao na temeljima evropskih vrednosti, da se one ovde i žive i podrazumevaju. Možda ih je bilo malo, ali njihova podrška je bila velika. I zato hvala svima. Hvala mojim Novosađanima!! Zbog njih je sve ovo. Hvala predsedniku Aleksandru Vučiću, i Vladi Srbije zato što nas nisu ostavili same, već su nam se pridružili u borbi do pobede. Jer ovo nije samo priča jednog grada. Ovo je priča svih nas.
Dragi prijatelji, put do uspeha je lakši kada čvrsto verujete u svoje snove, i spremni ste da marljivo radite da biste ih ostvarili, pa onda i ako padnete ustajete još čvršći i istrajniji u toj nameri. Mi smo još jedan san ostvarili. A već sutra nas čekaju novi izazovi.
Titula Evropska prestonica kulture zauvek će ostati deo identiteta i novi simbol Novog Sada.
Živeo Novi Sad! Živela Srbija!

U okviru svečane ceremonije obratila se i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, kao i komesarka EU za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel putem video linka.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić u svom govoru osvrnula se na dostignuća obe Vlade koju u drugom mandatu predvodi i povezanost aktivnosti na nivou cele države sa dešavanjima u Novom Sadu.

“Ne postoji grad koji je više zaslužio da visoko uzdigne evropsku zastavicu omladine i kulture. Novi Sad je jedna od najboljih evropskih prestonica sa najvećim budžetom uloženim u kulturu. Srbija je zemlja pobednik koja investirajući u nauku, inovativne, kreativne i talentovane ljude i prostore postaje moderna, otvorena zemlja, zemlja partner na globalnom nivou. U kreativne industrije, u poslednjih pet godina, investirano je milijardu evra. Po ugledu na Evropsku prestonicu kulture, ustanovili smo i Nacionalnu prestonicu kulture, a tu titulu nedavno je poneo grad Čačak”, istakla je Brnabić.

U muzičko-plesnom spektaklu na ceremoniji u SNP-u učestvovali su eminentni predstavnici Baleta i Opere Srpskog narodnog pozorišta, Aradačke meškarke, perkusionistički ansambl “dRumble”, Tamburaški orkestar “Velos”, Aleksandar Bahun na klaviru, Todor Ursu na cimbalu i brojni drugi. Događaj je režirao Aleksandar Nikolić, autor muzike je novosadski instrumentalista i muzičar Boris Kovač, a program su vodili glumci Srpskog narodnog pozorišta Jovana Balašević i Vasa Stajkić.

Kako je protekla svečana ceremonija, pogledajte u slikama koje je za Vam pripremio fotoreporter Vojvodina uživo Đorđe Radivojević:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: